6. april 2024 17:56

Nensi Pelosi među potpisnicima pisma upućenog Bajdenu u kome se poziva na zaustavljanje transfera oružja Izraelu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nensi Pelosi među potpisnicima pisma upućenog Bajdenu u kome se poziva na zaustavljanje transfera oružja Izraelu

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

VAŠINGTON - Nensi Pelosi, članica Predstavničkog doma i ključna saveznica predsednika SAD Džozefa Bajdena, potpisala je pismo na kome stoje potpisi desetine demokratskih predstavnika u Kongresu, upućeno predsedniku SAD i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, u kome su pozvali na zaustavljanje transfera oružja Izraelu.

Podrška Pelosi, veteranke Bajdenove Demokratske partije, za zaustavljanje transfera oružja u Izrael pokazuje da ovaj stav sve više postaje mejnstrim u stranci, ocenjuje Rojters.

U pismu je upućen poziv Bajdenovoj administraciji da sprovede sopstvenu istragu o izraelskom vazdušnom napadu u kojem je u ponedeljak ubijeno sedam članova humanitarne grupe Svetska centralna kuhinja (WCK).

"U svetlu nedavnog napada na humanitarne radnike i humanitarne krize koja se stalno pogoršava, smatramo da je neopravdano odobravati ove transfere oružja", navodi se u pismu.

Pismo su potpisali Pelosi i još 36 demokrata.

Izraelska vojska saopštila je u petak da je otpustila dvojicu oficira i formalno izrekla opomene višim komandantima nakon što je istraga o smrti humanitarnih radnika otkrila ozbiljne greške i povrede procedure.

Bajden je u četvrtak razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, kome je rekao da Izrael mora da učini više da zaštiti civile ili će SAD promeniti svoju politiku prema toj državi.

Ujedinjene nacije su upozorile da Gazi preti glad.