11. april 2024 14:02

Poslanici Evropskog parlamenta podržali pravo na abortus, traže da se unese u Povelju EU o pravima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslanici Evropskog parlamenta podržali pravo na abortus, traže da se unese u Povelju EU o pravima

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas Savet EU da seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu zaštitu i pravo na bezbedan i legalan abortus doda u Povelju EU o osnovnim pravima.

Za rezoluciju, koja nije obavezujuća, glasalo je 336 poslanika, 163 je bilo protiv, a 39 je bilo uzdržano, saopštio je EP.

Evropski poslanici osudili su nazadovanje u pravima žena i sve pokušaje da se ograniče ili uklone postojeće zaštite za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava (SRHR) i rodnu ravnopravnost, koji se, kako su naveli, dešavaju širom sveta, uključujući i u zemljama članicama EU.

Oni traže da se član 3. Povelje dopuni kako bi u njemu pisalo da "svako ima pravo na telesnu autonomiju, na slobodan, informisan, potpun i univerzalan pristup SRHR-u i svim povezanim zdravstvenim uslugama bez diskriminacije, uključujući pristup bezbednom i legalnom abortusu".

U rezoluciji se pozivaju države članice da u potpunosti dekriminalizuju abortus u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije iz 2022. godine i da uklone i bore se sa preprekama za abortus.

Pozivaju se Poljska i Malta da ukinu svoje zakone i druge mere koje zabranjuju i ograničavaju abortus.

Osuđuje se i "činjenica da u nekim državama članicama" lekari, a ponekad i čitave mediicinske ustanove, odbijaju da izvrše abortus.

Traži se i da metode i procedure vezane za abortus postanu obavezan deo nastavnog plana i programa za lekare i studente medicine, a da države članice obezbede pristup celom spektru usluga SRHR-a, uključujući sveobuhvatnom obrazovanju o seksualnosti i odnosima u skladu sa uzrastom.

Poslanici EP pozvali su Evropsku komisiju da osigura da organizacije koje rade protiv rodne ravnopravnosti i ženskih prava, uključujući reproduktivna prava, ne dobiju sredstva EU.

Francuski parlament je početkom marta izglasao reviziju ustava, kojom je pravo na abortus postalo deo ustava.

Za promenu Povelje EU o osnovnim pravima i uključivanje abortusa u nju potrebna je jednoglasna saglasnost svih država članica.