13. april 2024 18:56

Kamala Haris okrivila Trampa za zabranu abortusa u Arizoni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kamala Haris okrivila Trampa za zabranu abortusa u Arizoni

Foto: Arizona Daily Star via AP/Grace Trejo

FINIKS - Potpredsednica SAD Kamala Haris okrivila je bivšeg predsednika Donalda Trampa za odluku Vrhovnog suda Arizone kojom je podržan zakon o abortusu star 160 godina.

Ovim zakonom abortus je proglašen krivičnim delom u svim slučajevima, osim ukoliko je život majke ugrožen, a bez izuzetka za silovanje, incest ili deformitete fetusa.

''Ovo je borba za slobodu. To uključuje slobodu donošenja odluka o sopstvenom telu, a ne da vlada govori ljudima šta da rade. Vratili su se u 19. vek kako bi ženama oduzeli najosnovnije pravo da odlučuju o sopstvenom telu”, istakla je Haris tokom govora u Arizoni.

Potpredsednica SAD je obećala da će ponovo uspostaviti zakon ''Roe v Wade'', koji je odobrio abortus na federalnom nivou, a koji je poništen 2022, javlja Vašington egzeminer.

''Tramp je ovo uradio. Uopšte ne bismo razgovarali o ovome da on nije imenovao tu trojicu sudija koji su na kraju poništili ''Roe v Wade''', rekao je demokratski zvaničnik iz Arizone Ruben Galjego.

Tramp je izjavio da je Vrhovni sud Arizone "otišao predaleko" time što je podržao

ovaj zakon, dodavši da će zakon biti promenjen.

"Siguran sam da će guverner i svi ostali biti razumni i da će to biti rešeno vrlo brzo", rekao je bivši predsednik SAD, istakavši da ne bi potpisao zabranu abortusa na nacionalnom nivou.

Haris smatra da će Tramp potpisati nacionalnu zabranu abortusa ako bude izabran, a potparolka kampanje predsednika SAD Džozefa Bajdena, Sarafina Čitika, izjavila je da je svaka zabrana abortusa u zemlji direktan rezultat Trampovog učešća u poništenju ''Roe v Wade''.

''Ništa što on kaže ne može da poništi haos i okrutnost koji su njegovi postupci naneli ženama širom Amerike'', zaključila je Čitika.

Vašington egzeminer navodi da će pitanje abortusa biti u centru političke borbe i da će igrati ključnu ulogu u odlučivanju narednog predsednika i većine u Senatu.