15. april 2024 13:17

Lavrov: Rusija će nastaviti jačanje veza sa zemljama globalnog juga i istoka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Rusija će nastaviti jačanje veza sa zemljama globalnog juga i istoka

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP/

DUŠANBE - Rusija će nastaviti da jača veze u svim oblastima sa zemljama globalnog juga i istoka, koje dele privrženost principima Povelje Ujedinjenih nacija i zalažu se za poštovanje prava naroda da sami određuju svoju sudbinu, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Njegovu poruku je pročitao ruski ambasador u Dušanbeu Semjon Grigorjev na Međunarodnom kulturno-civilizacijskom forumu "Tradicionalne vrednosti istočnih naroda i savremeni svet", preneo je TASS.

"Rusija nastavlja intenzivne napore na jačanju pravnih i moralnih principa međunarodne komunikacije, što je suštinski preduslov za formiranje pravednijeg multipolarnog svetskog poretka", poručio je Lavrov.

S tim u vezi, dodao je, Moskva će nastaviti da gradi sveobuhvatnu saradnju sa zemljama globalnog juga i istoka, koje su, kao i Rusija, čvrsto privržene principima Povelje UN, zalažu se za poštovanje kulturne i civilizacijske raznolikosti naroda sveta i njihovo pravo da sami određuju svoju sudbinu.

Prema njegovim rečima, svi su jedinstveni u nedopustivosti agresivnog nametanja neoliberalnih pseudovrednosti koje podrivaju duhovne temelje zajednica i mogu da naškode moralnom zdravlju građana.

Lavrov je istakao da je uveren da će forum učiniti mnogo na jačanju prijateljstva i poverenja među narodima i omogućiti razradu korisnih praktičnih preporuka.