16. april 2024 14:36

Andrej Plenković: Sajam u Mostaru se održava u važno vreme za BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andrej Plenković: Sajam u Mostaru se održava u važno vreme za BiH

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

MOSTAR - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, gde je Hrvatska zemlja partner, da se ova manifestacija održava u vreme koje je posebno važno za BiH imajući u vidu da je nedavno doneta istorijska odluka o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije.

"Značaj te odluke je dalekosežan, on definiše reformski put i budućnost Bosne i Hercegovine, evropsku budućnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH. Meni je drago što se to dogodilo zahvaljujući vašim zaslugama i sprovedenih reformi koje ste napravili u proteklih nešto više od godinu dana", rekao je Plenković na otvaranju sajma kome prirustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je dodao da svi koji su prošli taj put prema Evropskoj uniji znaju koliko je on težak i zahtevan, ali i koristan za jačanje pravnog sistema i usvajanje univerzalnih vrednosti na kojima počiva Evropska unija.

"U tom procesu imaćete ogromnu podršku Hrvatske. Mi smo dve susedne, prijateljske zemlje. Hrvatska poštuje BiH i želi pomoći ovom procesu", poručio je hrvatski premijer.

Plenković je naveo da je trgovinska razmena između Hrvatske i BiH u prošloj godini bila nešto manja od četiri milijarde evra, dodajući da je BiH među prvih pet izvoznih tržišta za Hrvatsku.

On je naveo da je važna saradnja dve zemlje u oblasti energetike, navodeći da je nekoliko puta već ukazano da je Hrvatska investiranjem u LNG terminal na Krku došla u poziciju, ne samo da je rešila, sopstvenu distribuciju gasa već je novim investicijama podigla kapacitete sa tri milijarde kubika na 6,1 milijardu kubika godišnje.

Plenković je zahvalio organizatorima na sjajnoj organizaciji sajma i učesnicima poželeo puno uspeha na Međunarodnom sajmu privrede.

 

Drago mi je što je otvorena avio linija Beograd - Mostar

Andrej Plenković izjavio je danas da mu je drago što je otvorena avio linija između Beograda i Mostar, poručio je da Hrvatska poštuje BiH, koja ima njihovu podršku.

BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za hrvatsku privredu, a druga u koju ulažu hrvatske kompanije.

"Ovaj sajam dolazi u vreme koje je posebno važno za BiH i želim od srca da čestitam na istorijskoj odluci Evropskog saveta. Značaj te odluke je dalekosežan, značajan za reformski put i budućnost BiH, evropsku budućnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Jako mi je drago da se to dogodilo na osnovu vaših zasluga i napora. Mislim da je ta dinamika toliko važna i dobra da vam od srca želim da je zadržite", rekao je Plenković.

Istakao je da će BiH imati ogromnu podršku Hrvatske u evropskom procesu.

"Poštujemo BiH, želimo da pommognemo u ovom procesu, kao što smo to činili do sada. Taj put biće zahtevan, međutim, vrata proširenja EU su se ponovo otvorila. Ulovili ste korak s drugim zemljama jugoistočne Evrope. Ali za BiH, po meni, ovo je ključna prekretnica. Nastojaćemo da unapredimo i bilateralne odnose", rekao je, između ostalog,