16. april 2024 14:33

Ambasador Irana u Srbiji Baei: Odgovor Irana će biti mnogi jači ako Izrael ponovo napadne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Irana u Srbiji Baei: Odgovor Irana će biti mnogi jači ako Izrael ponovo napadne

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei izjavio je danas, povodom napada Irana na Izrael dronovima i balističkim raketama u noći između subote i nedelje, kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, da će odgovor Teherana biti mnogo jači ako Izrael ponovo napadne.

U izjavi za Tanjug, Baei kaže da je napadom na iransku zgradu konzulata u Damasku, u kojem su ubijena dva iranska generala, Izrael pregazio tri crvene linije: prekršen je nacionalni suverenitet države Sirije, prekršena je povelja UN i Bečka konvencija za zaštitu diplomatskih objekata.

"Izrael nije verovao da imamo toliku vojnu sposobnost i moć da možemo da delujemo na teritoriji Izraela. Tačno je da oni imaju veoma jaku PVO opremu uz pomoć svojih saveznika SAD, Velike Britanije. To je bio naš minimalni odgovor, veoma proračunat i precizan da bi se druga strana dozvala pameti i razumela kako stoje stvari. Poruka je bila veoma jasna, da Izrael ne nastavi sa tim", rekao je ambsador.

Prema njegovim rečima, Iran je ovim napadom stavio tačku na sukob, ali ukoliko Izrael ponovo napadne, Iran će odgovoriti i odgovor će biti mnogo jači.

"Naš napad na Izrael se desio nakon napada Izraela na našu zgradu konzulata u Damasku. To je bila poslednja karika u lancu terorističkih akcija protiv naših vojnih savetnika i zvaničnika. To nije prvi put, u više navrata vojnim akcijama je izvršen teror i ubijeni su naši zvaničnici", rekao je iranski ambasador.

On je podsetio da je 13 ljudi poginulo u tom napadu, uključujući i dva generala,zbog čega, kako je rekao, Iranu nije ništa preostalo nego da reaguje na ovakav način kako bi se sprečilo dalje delovanja Izraela.

Baei smatra da Izrael svoju legitimnost izvlači iz neprekidnog stvaranja kriza, jer da to nije slučaj onda bi, napominje on, Izrael prihvatio bi sve rezolucije i međunarodne dokumente čime bi se stvorila nezavisna palestinska država.

Odgovarajući na pitanje da Iran strahuje od novih sankcija koje Izrael traži u Savetu bezbednosti UN, ambasador je rekao da su građani Irana navikli da žive pod sankcijama i da takav instrument zastrašivanja neće imati efekta.

"Ako zamislite jednu slagalicu, sve kućice što se tiče sankcija su popunjene, ništa nije ostalo za sankcije. Mi smo navikli da živimo pod sankcijama i budite sigurni da takav instrument i oružje neće imati efekta",rekao je on.

Kako je naveo, za rešavanje pitanja regiona Bliskog istoka postoji samo jedno rešenje a to je vraćanje teritorije palestinskom narodu i stvaranje nezavisne palestinske države.