21. april 2024 11:03

U Ekvadoru referendum o pooštravanju sigurnosnih mera zbog nasilja bandi

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Ekvadoru referendum o pooštravanju sigurnosnih mera zbog nasilja bandi

Foto: AP Photo, File/Dolores Ochoa

KITO - Građani Ekvadora danas će glasati na referendumu o pooštravanju sigurnosnih mera usled povećanja nasilja kriminalnih grupa u ovoj zemlji.

Ekvadorci će na referendumu odlučivati o 11 pitanja, a predlozi uključuju angažovanje vojske u borbi protiv bandi, smanjenje prepreka za izručenje optuženih kriminalaca i produženje zatvorskih kazni za osuđene trgovce drogom, prenosi AP.

Američka agencija navodi da je u Ekvadoru, koji je do skoro važio za jednu od najmirnijih zemalja Latinske Amerike, prošle godine pogodio talas nasilja koji je potekao iz susedne Kolumbije, najvećeg svetskog proizvođača kokaina.

Prošle godine, stopa ubistava u Ekvadou dostigla je 40 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, što je jedna od najviših u regionu.

Predsednik Danijel Noboa je u januaru pokrenuo akciju protiv kriminalnih grupa, nakon što su maskirani naoružani ljudi, neki navodno po naređenju trgovaca drogom iz zatvora, zlostavljali lokalno stanovništvo i preuzeli kontrolu nad TV stanicom dok je program bio u etru.

Nakon tog incidenta, Noboa je situaciju okarakterisao kao ''unutrašnji sukob'' što mu je omogućilo da iskoristi predsednička ovlašćenja u vanrednim slučajevima i rasporedi vojsku u poteri za oko 20 bandi koje su sada klasifikovane kao terorističke.

Kako navodi AP, preko ovog referenduma Noboa može da proširi već postojeća ovlašćenja i obezbedi im čvršće zakonske osnove, pre potencijalne kandidature za reizbor naredne godine.

Noboa služi poslednjih 18 meseci predsedničkog mandata koji je ostao upražnjen kada je njegov kolega, konzervativac Giljermo Laso, podneo ostavku zbog istrage Kongresa o navodnoj korupciji.

Izabran je nakon skraćene kampanje tokom koje je jedan od njegovih glavnih rivala ubijen, podseća AP.