21. april 2024 12:13

Forbs: Rusija i Ukrajina prilagođavaju se sledećoj fazi rata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Forbs: Rusija i Ukrajina prilagođavaju se sledećoj fazi rata

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

DŽERZI SITI - Rat između Rusije i Ukrajine evoluirao je tokom proteklih 26 meseci, pošto su obe vojske uvele korišćenje nove tehnologije, usvojile nove strategije i pokušale da slome svog protivnika, piše magazin "Forbs".

Sukob je počeo invazijom ruske vojske u punom obimu, koju je dočekala čvrsta ukrajinska odbrana koja ga je zaustavila, naveo je magazin.

To je dovelo do iscrpljujuće borbe širom južne i istočne Ukrajine, pri čemu je Rusija polako napredovala.

Prošlog leta, ukrajinska vojska je pokrenula kontraofanzivu, koja je postigla samo ograničen uspeh.

Kako sukob ulazi u treće leto borbe, očekuje se još jedna promena, pri čemu će Rusija obnoviti ofanzivu, a Ukrajina u skladu s tim prilagoditi svoju odbrambenu strategiju, ističe list.

Ruske snage su trenutno angažovane u operacijama koje uključuju planiranje nove ofanzive koja će verovatno dostići punu snagu do početka leta.

Ove operacije uključuju veliki broj raketnih i bespilotnih udara na Ukrajinu, sa fokusom na energetske instalacije.

Ciljevi ovih udara su dvostruki - da se naruši ukrajinski moral i da se degradira rastuća odbrambena industrijska baza Ukrajine.

Bez struje, ukrajinska odbrambena industrija neće moći da razvije i postavi ključnu opremu za bespilotne letelice i elektronsko ratovanje potrebnu njenoj vojsci uoči ofanzive ovog leta, piše magazin "Forbs".

Kako rat nastavlja da napreduje, obe strane nastoje da obezbede taktičke prednosti koristeći svoje snage.

Ruske snage se mogu pohvaliti većom borbenom snagom i brojnom municijom, što im daje značajnu vatrenu moć za obnovljenu ofanzivu.

Nasuprot tome, ukrajinska vojska je uspostavila ogromnu odbrambenu liniju koja će predstavljati izazov za ruske snage koje napreduju.

Zbog nedostatka artiljerijskih granata, Ukrajina će međutim, morati da promeni svoju strategiju, zadržavajući svoj odbrambeni položaj, a istovremeno vršeći kontranapad kako bi razbila ruske linije.

Obe vojske će nastaviti da razvijaju svoje strategije kako bi odražavale dinamiku bojnog polja u kombinaciji sa globalnom društveno-političkom klimom koja se stalno menja, naveo je magazin.