23. april 2024 18:06

Holandski obaveštajci upozorili na jače pretnje Kine, džihadista i ekstremista

Izvor: TANJUG

podeli vest

Holandski obaveštajci upozorili na jače pretnje Kine, džihadista i ekstremista

Foto: Shutterstock.com/Harald Lueder, ilustracija

AMSTERDAM - Holandska Opšta obaveštajna i bezbednosna služba (AIVD) saopštila je danas da Kina predstavlja sve veću pretnju Holandiji jer radi na tome da postane svetska sila, vršeći sajber napade kako bi potkopala sposobnost holandskih kompanija da zarade.

Rat u Gazi povećava opasnost od napada džihadista u Holandiji i Evropi, a raste i zabrinutost zbog polarizacije i političkog ekstremizma, navodi AIVD u godišnjem izveštaju za 2023.

AIVD je upozorio da sajber napadi i špijunaža, tajne investicije i ilegalni izvoz posebno iz Kine, predstavljaju veću pretnju za Holandiju, prenosi NL tajms.

"Holandija je samo jedna od meta Kine u njenom cilju da bude vodeća svetska sila. Kina je sada u stanju da globalne odnose podesi prema svojoj volji. Posledice ovoga mogle bi biti dalekosežne za Holandiju", navodi se u saopštenju AIVD i dodaje da je otkrivanje i sprečavanje kineskog mešanja prioritet.

Ranije je AIVD upozorio da će kvantno računarstvo u budućnosti moći lako da provali u šifrovanje koje se trenutno koristi u širokom opsegu za zaštitu važnih podataka, uključujući državne tajne.

U martu je ta služba navela da zemlje poput Kine već presreću podatke u nadi da će u jednom trenutku moći da razbiju šifrovanje.

"Stoga je važno da organizacije čiji će podaci biti osetljivi i za nekoliko decenija već primenjuju kvantno bezbednu zaštitu. Programeri softvera moraju hitno da rade na tome", dodaje se u saopštenju.

Takođe se napominje da rat u Gazi povećava pretnju od džihadizma u Holandiji i ostatku Evrope.

"Zapadne obaveštajne službe sprečile su najmanje desetak napada u Evropi prošle godine. Hapšenja su izvršena u Holandiji u četiri slučaja", saopštio je AIVD.