23. maj 2024 18:05

Kuleba: Reči solidarnosti ne presreću ruske rakete

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuleba: Reči solidarnosti ne presreću ruske rakete

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

KIJEV - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas govoreći o ruskim napadima na Harkov da reči solidarnosti ne presreću ruske rakete.

Nakon ruskih bombardovanja Harkova i Ljubotina u Harkovskoj oblasti, koji su rezultirali žrtvama i razaranjima, Kuleba je naglasio neophodnost dodatnih raketa PVO Patriot, preneo je eurointegration.com.ua.

On je naveo da napadi Rusije treba da podseti sve u svetu da je Ukrajini i dalje hitno potrebno sedam sistema Patriot.

Nemačka se već obavezala da će obezbediti jedan.

"Ali dobijanje još šest što je pre moguće ostaje ključno ne samo za opstanak Ukrajine već i za mir u Evropi", napisao je Kuleba na platformi X (Tviter).

Rekao je i da svaki dan odlaganja i debate košta živote i približava potencijal šireg rata u Evropi.

"Bez imenovanja i sramote, ali još jednom pozivam zemlje koje imaju Patriote da ubrzaju odluke i obezbede ove sisteme Ukrajini. Verujem da sedam sistema Patriot nije visoka cena za dugoročni mir u Evropi. Ali oni su potrebni sada, a ne sutra, nažalost, puke reči solidarnosti ne presreću ruske rakete", istakao je ministar.

Trenutno je Nemačka jedina zemlja NATO koja je odgovorila na zahtev Ukrajine za dodatne rakete Patriot, a obuka je već počela.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je juče da obezbeđivanje Ukrajine rumunskim sistemom Patriot ne sme da naruši protivvazdušnu odbranu zemlje.

Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama, traži od SAD "smele odluke" u očekivanju potrebnih sistema PVO Patriot.