23. maj 2024 22:01

Lajen: Saradnja sa proevropskim, proukrajinskim i partijama koje su za vladavinu prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lajen: Saradnja sa proevropskim, proukrajinskim i partijama koje su za vladavinu prava

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Predsednica Evropske komisije i kandidatkinja Evropske narodne stranke (EPP) za novi mandat na toj funkciji Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je spremna da sarađuje sa partijama koje su proevropske, koje podržavaju Ukrajinu i zalažu se za vladavinu prava.

Fon der Lajen je tokom predizborne debate vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije u Briselu istakla i da veoma dobro sarađuje sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni u Evropskom savetu, koja je jedan od najistaknutijih članova grupacije Evropskih konzervativaca i reformatora (ECR).

Ona je, na pitanje kandidata Partije evropskih socijalista Nikolasa Šmita koje su njene crvene linije u pogledu mogućih partnerstava, rekla da postoje tri kriterijuma, a to su "proevropski, proukrajinski odnosno antiputinovski" i za vladavinu prava.

Aktuelna predsednica EK dodala je da stranke kao što su Nacionalno okupljanje u Francuskoj i Alternativa za Nemačku imaju različita imena i principe, ali, kako tvrdi, imaju jednu zajedničku stvar, a to je da su "Putinovi prijatelji i žele da unište Evropu".

"Mi to nećemo dozvoliti", poručila je Fon der Lajen.

Na pitanje da li Meloni ispunjava ove kriterijume, rekla je da je sarađivala veoma dobro sa italijanskom premijerkom u Evropskom savetu, kao i sa svim šefovima država i vlada, što je, napomenula je, njen zadatak kao predsednika Komisije.

"Videćemo da li oni koji su proevropski, a ona je jasno proevropska, protiv Putina, bila je jasna po tom pitanju i za vladavinu prava. Ako se toga drži, onda nudimo da radimo zajedno", poručila je Fon der Lajen.

Na pitanje da li to znači da se sprema za saradnju sa ECR, naglasila je da nije to rekla.

"Govorim o poslanicima u Evropskom parlamentu, želim da vidim gde se grupišu. I onda ćemo raditi sa grupacijama koje su jasno proevropske, protiv Putina i za vladavinu prava", rekla je ona.

Upitana i da li joj smeta politika Meloni prema pripadnicima LGBT zajednice, navela je da ima potpuno drugačiji pristup po tom pitanju.

Kandidat za predsednika EK Obnovimo Evropu sada

Sandro Gozi rekao je da ne razume kako su EPP i Fon der Lajen spremni da se otvore prema Evropskim konzervativcima i reformistima.

"Oni su apsolutno protiv Evrope. Oni žele da rasture Evropu iznutra, tako da se tome sigurno ne možete otvoriti. Morate se boriti protiv ekstremne desnice, a nažalost u ovom parlamentu imamo dve ekstremne desnice, ECR i Identitet i demokratiju" (ID), rekao je Gozi.

Kandiat Partije evropskih socijalista Nikolas Šmit rekao je da je spreman da sarađuje sa svim demokratskim snagama, ali da ne smatra da su ECR i ID demokratske snage.

Tokom debate pojedini kandidati su kritikovali i odluku Hilandske Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) da uđe u vladajuću koaliciju sa krajnje desnom Partijom slobode, a Gozi je rekao da će Obnovimo Evropu raspravljati 10. juna o daljem članstvu VVD.

Pet vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije učestvovalo je danas u poslednjoj predizbornoj debati u Briselu tokom koje su izneli svoje vizije Evrope kada je reč o ekonomiji i radnim mestima, odbrani i bezbednosti, klimi i životnoj sredini, demokratiji i liderstvu, migracijama i granicama i inovacijama i tehnologijama.

U takozvanoj "Evrovizijskoj debati", koju je organizovala Evropska radiodifuzna unija, učestvovali su aktuelna predsednica Evropske komisija i kandidatkinja Evropske narodne stranke (EPP) Ursula fon der Lajen, kandidat Partije evropskih socijalista Nikolas Šmit, Valter Bajer iz Partije evropske levice, Sandro Gozi iz Obnovimo Evropu sada i Teri Rajntke iz Evropske zelene stranke.