24. maj 2024 19:15

Varhelji: Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan sutra stupa na snagu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Varhelji: Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan sutra stupa na snagu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BRISEL - Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan sutra stupa na snagu.

On je na platformi X napisao i da Zapadnobalkanska šestorka marljivo finalizuje šest reformskih agendi i reformi.

Evropski parlament odobrio je 24. aprila privremeni sporazum sa Savetom EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za sporazum je glasalo 517 od 603 poslanika EP, 56 je bilo protiv, a 30 je bilo uzdržano.

Predsedništvo Saveta EU i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU i odbori EP za spoljne poslove i budžet.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je deo novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komsija.

Očekuje se da će se intrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU sa Zapadnog Balkana obezbediti do dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.