25. maj 2024 20:12

Zelenski posle napada na Harkov: Pozivam svetske lidere da nam pruže veću zaštitu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski posle napada na Harkov: Pozivam svetske lidere da nam pruže veću zaštitu

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/

KIJEV/HARKOV - Nakon smrtonosnog napada ruskih snaga na hipermarket u Harkovu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je večeras pozvao svetske lidere da obezbede njegovoj zemlji veću zaštitu od vazdušnih napada.

"Kada govorimo svetskim liderima da Ukrajina traži odgovarajuću zaštitu od vazdušnih napada, da je potrebna prava odlučnost da se obezbedi efikasna zaštita života naših građana i da se ruski teroristi ne mogu ni približiti našim granicama, bukvalno govorimo o tome kako ne dozvoliti ovakve terorističke napade", rekao je Zelenski u saopštenju, preneo je Kijev independent.

Najmanje dvoje ljudi je ubijeno, a 33 su povređena u napadu, izvestili su ukrajinski zvaničnici.

Dvojica ubijenih bili su radnici u hipermarketu.

U objavi na Telegramu, guverner oblasti Harkov Oleh Sinegubov rekao je da su dve ruske navođene bombe pogodile zgradu, ubivši dvoje i izazivajući požar koji obuhvata 15.000 kvadratnih metara.

"Ukoliko bismo imali više odgovarajućih modernih sistema za zaštitu od vazdušnih napada i vazduhoplova, ruska vazdušna flota već bi pretrpela isti kolaps kao njihova Crnomorska flota. I ruski terorizam bi prosto postao nemoguć", dodao je on.