26. maj 2024 07:51

Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO na prolećnom zasedanju ukazala na ugroženost Srba na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO na prolećnom zasedanju ukazala na ugroženost Srba na KiM

Foto: TANJUG/Narodna skupština Repulike Srbije

SOFIJA  - Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO ukazali su na prolećnom zasedanju PS NATO u Sofiji na fizičku, pravnu i političku ugroženost i široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju Srba na KiM.

V.d. šefa delegacije Nataša Jovanović je, tokom debate na sastanku Odbora za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO povodom nacrta izveštaja Odbora za odbranu i bezbednost "Zapadni Balkan - obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO", ukazala na krajnje kompleksnu realnost na KiM, podsećajući na fizičku, pravnu i političku ugroženost Srba na KiM i široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju u svakom pogledu - administrativnom, zakonodavnom, pravosudnom, tužilačkom, imovinskom, zdravstvenom itd.

Ona je podsetila na kompleksnost razmatranja situacije na Kosovu i Metohiji, budući da je reč o jednostranoj secesiji dela teritorije međunarodno priznate države, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istakla da prištinska strana odbija da sprovede sve postignute dogovore, da nakon više od 11 godina nije formirala ZSO niti ispunila druge preuzete obaveze da i nastavlja da preduzima jednostrane protivpravne mere.

Jovanović je ukazala da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve tri talasa nasilja i egzodusa koji je usledio posle svakog od njih, navodeći da je prvi bio u junu i julu 1999. godine, drugi za vreme i posle martovskog nasilja 2004. godine, a da treći upravo traje za vreme vlasti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Istakla je da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, na KiM jedino KFOR može da deluje kao legalna i legitimna oružana snaga i da je nastojanje bilo kog drugog subjekta da obavlja te funkcije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Narodni poslanik Goran Rakić je istakao da se Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa veoma teškom situacijom, kao i da su im uskraćena najosnovnija ljudska prava i podsetio da Priština nije ispunila nijedan postignuti dogovor, uključujući i obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

Članovi delegacije Skupštine Srbije su na marginama prolećnog zasedanja PS NATO u Sofiji imali i niz bilateralnih susreta, među kojima i sa šefom američke delegacije u PS NATO Majklom Tarnerom.

Njemu je uručeno pismo predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, u kojem se pozivaju članice PS NATO da ne usvoje odluku o dodeljivanju pridruženog statusa tzv. "Skupštini Kosova" i ukazuje da bi usvajanje takve odluke predstavljalo "nagradu" za bezobzirno ponašanje Prištine, koja čini sve da opstruiše dijalog i ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Članovi delegacije Skupštine Srbije juče su tokom sastanka sa lordom Markom Lankesterom (UK), koji je izvestilac za nacrt izveštaja "Zapadni Balkan - obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO", izneli niz primedbi i komentara na tekst izveštaja, posebno na deo koji se odnosi na situaciju na KiM.

Primedbe i komentari delegacije Srbije se, pored ostalog, odnose na potrebu da se zauzme nepristrasan odnos prema KiM, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO prema tom pitanju.

Na agendi prolećnog zasedanja PS NATO koje se održava u Sofiji nalazi se, između ostalog, i zahtev tzv. skupštine Kosova da postane pridruženi član, nakon što je odluku o tome u martu doneo Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO.