27. maj 2024 10:29

Tajms: Ruska Federalna služba bezbednosti planirala da ubije šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tajms: Ruska Federalna služba bezbednosti planirala da ubije šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe

Foto: Shutterstock.com/SGr, ilustracija

KIJEV - Portal britanskog dnevnika Tajms piše da su pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) planirali da ubiju ukrajinskog šefa vojne obaveštajne agencije Ukrajine (GUR) Kirila Budanova i da su pratili predsednika Volodimira Zelenskog i šefa obaštajne službe (SBU) Vasilija Maljuka.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je za Tajms da je SBU više meseci nadzirala dva pukovnika Državne bezbednosne uprave (SPO) Andreja Guka i Aleksandra Dekača, koji su planirali da ubiju Budanova i nadzirali Maljuka i Zelenskog.

Kako se navodi, osumnjičeni su tokom priprema za ubistvo Budanova doneli u Kijev bacače granata, protivpešadijsku minu i dronove samoubice.

Guk i Dekač su priznali krivicu tokom ispitivanja, a njihovi telefoni su sadržali podatke o praćenju Zelenskog i Maljuka, navodi Tajms.

Oni su posle hapšenja takođe otkrili nove informacije o ruskom pokušaju na početku rata sa Ukrajinom da Zelenski bude otet za taoca, piše Tajms i navodi da je plan bio da Zelenski, pod pretnjom smrću, bude nateran da snimi video poruku u kojoj poziva Ukrajince na predaju.