27. maj 2024 15:09

Kremlj: NATO je već u direktnom sukobu sa Rusijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kremlj: NATO je već u direktnom sukobu sa Rusijom

Foto: Shutterstock.com/M-SUR, ilustracija

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je NATO već u direktnom sukobu sa Rusijom i da svojom vojnom retorikom Alijansa povećava eskalaciju sukoba u Ukrajini.

On je u intervjuu za list Izvestija nazvao kontradiktornim pozive generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ukrajinskim Oružanim snagama dozvoli napad na rusku teritoriju zapadnim oružjem i da se spreči učešće NATO-a u sukobu.

Na pitanje da li se zahvaljujući takvoj retorici NATO približava direktnoj konfrontaciji sa Moskvom, Peskov je odgovorio da se "NATO ne približava, nego da je već u tome“.

"NATO je uvučen u taj sukob, direktno je uvučen. Ali, naša vojska takođe zna šta da radi, nastavlja specijalnu vojnu operaciju kako bi eliminisala sve pretnje“, rekao je Peskov.

Stoltenberg se, kako je dodao, igra vojnom retorikom, prenosi Sputnjik.

"NATO time povećava stepen eskalacije, igra se vojnom retorikom i upada u vojnu ekstazu. Ovo je realnost kojom treba da nastavimo da se bavimo“, ocenio je on.

Istovremeno, portparol ruskog predsednika je istakao da Stoltenbergove reči ne mogu biti odraz njegovog ličnog stava, pošto je on generalni sekretar NATO-a.

Prethodno je Stoltenberg rekao da Kijevu treba dozvoliti da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, jer je, po njegovom mišljenju, "to samoodbrana, što je posebno važno u kontekstu ofanzive ruske vojske kod Harkova“.