22. januar 2023 12:07

Vjačeslav Volodin: Ako SAD i NATO pošalju oružje Ukrajini doći će do odmazde

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vjačeslav Volodin: Ako SAD i NATO pošalju oružje Ukrajini doći će do odmazde

Foto: Shutterstock.com/Sergei Sokolnikov, ilustracija

KIJEV, MOSKVA - Snabdevanje Ukrajine oružjem od strane SAD i NATO-a kako bi ona napala Rusiju, dovelo bi do upotrebe snažnijeg naoružanja od strane Rusije, izjavio je danas predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

''Snabdevanje kijevskog režima oružjem za napad dovelo bi do globalne katastrofe. Ako Vašington i zemlje NATO pošalju oružje koje će biti korišćeno za napade na mirne gradove ili pokušaj okupacije naše zemlje, to bi izazvalo odmazdu uz upotrebu snažnijeg oružja'', napisao je Volodin na svom nalogu na mreži Telegram.

On je dodao da su argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima više nisu održive.

''Te države se ranije nisu suočile sa situacijom u kojoj postoji pretnja po bezbednost njihovih građana i teritorijalni integritet zemlje'', napisao je Volodin.

RUSKA VOJSKA vodi aktivnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti i već je preuzela kontrolu nad nekoliko sela u regionu i spremaju se za ofanzivu na grad Orehovo, naveo je dopisnik lista "Izvestija" Roman Polšakov.

U međuvremenu, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko izjavio je da kijevski režim povlači zapadna oklopna vozila iz Harkovske oblasti u pravcu Svatova.

"Prema rečima stanovnika Harkova, primećeno je prebacivanje oklopnih vozila sa dva voza u Kupjansk. Oklopna vozila zapadnog tipa se istovaraju na stanici gde se sortiraju i šalјu u pravcu sela Svatovo", rekao je on, prenosi Sputnjik.

ZGRADA NOVOKAHOVSKE BOLNICE oštećena je usled artilјerijskog granatiranja ukrajinskih trupa, navodi se na telegram kanalu Ministarstva zdravlјa Hersonske oblasti.

"Usled jučerašnjeg granatiranja oštećena je zgrada Novokahovske bolnice... Na zgradi Novokahovske centralne gradske bolnice slomlјeni su prozori, ispred ulaza ostao je krater. Na sreću, niko nije povređen", navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, NEMAČKA ŠTAMPA prenela je da bi Nemačka mogla isporučiti Ukrajini tenkove "leopard 2", ali samo za vojne vežbe.

Bundesver je spreman da u Ukrajinu prebaci 19 tenkova "leopard 2A5", saznaje "Špigel". Ovaj model se koristi samo za vojne vežbe, kao imitacija neprijatelјskih tenkova. Nemačka je spremna da preda samo ove modele.

Kako piše list, nemačko Ministarstvo odbrane je u proleće 2022. sastavilo spisak svih tenkova "leopard 2" koji su dostupni nemačkoj vojsci, od kojih neki mogu da se isporuče, a da ne oslabe nemačku odbrambenu sposobnost. Ukupno, na listi se nalazi 312 različitih tenkova. U maju ih je 99 bilo na održavanju, jedan je povučen.

Dakle, Bundesver sada ima 212 funkcionalnih tenkova modela 2A5, 2A6, 2A7 i modernog 2A7V (53).

BERLIN je spreman da Kijevu prebaci samo tenkove starih modela, tvrdi časopis. Tenkovi Leopard 2A5 "trenutno se koriste za 'imitaciju neprijatelјskih snaga' u vojnom centru za borbenu obuku", prenosi Sputnjik.

Istovremeno, baltičke države LETONIJA, ESTONIJA I LITVANIJA uputile su zajednički poziv Nemačkoj da pojača svoje vođstvo i pošalje svoje glavne borbene tenkove u Ukrajinu.

Kako je preneo Rojters, saopštenje je usledilo nakon što Nemačka i zapadni saveznici nisu doneli odluku o tome da li će Berlin pristati da pošalje svoje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu ili će dozvoliti drugim zemljama koje ih imaju da to učine.

I VELIKA BRITANIJA želi da bude postignut međunarodni dogovor o snabdevanju Ukrajine tenkovima nemačke proizvodnje za koje Kijev tvrdi da su im neophodni, saopštio je danas britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.