2. mart 2023 17:53

Japan otkrio da poseduje još oko 7.000 ostrva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japan otkrio da poseduje još oko 7.000 ostrva

Foto: Shutterstock.com/ryou-s, ilustracija

TOKIO - Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI) saopštila je da na teritoriji te zemlje postoji 14.125 ostrva, što je više nego dvostruko veći broj od 6.852 koji je bio u zvaničnoj upotrebi od 1987. godine, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Uprkos tome, GSI je saopštila da novi, povećan broj ostrva govori o napretku u tehnologiji geodetskih istraživanja i detaljnijih digitalnih mapa koje se koriste za prebrojavanje, te da ukupna površina Japana nije zbog toga promenjena.

Pored toga što ne postoji međunarodni sporazum o tome kako se broje ostrva, oovog puta korišćen je isti kriterijum kao i u prethodnom istraživanju od pre 35 godina.

Novi broj ostrva ne uključuje nijedno veštački obnovljeno zemljište, a prebrojane su sve kopnene površine od najmanje 100 metara kvadratnih površine.

Britanski javni servis podseća da su ostrva oko Japana bila predmet nekoliko teritorijalnih sporova, pa tako Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva pod ruskom kontrolom, koja Tokio naziva Severnim teritorijama.

Taj spor datira od kraja Drugog svetskog rata, kada su sovjetske trupe osvojile ta ostrva od Japana.

Japan takođe navodi da ima istorijska prava na nenaseljena ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojima trenutno upravlja, ali je Kina više puta to osporila.