28. mart 2023 11:13

Britanija: Sve više dece zavisno od video igrica, neka napadaju svoje roditellje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Britanija: Sve više dece zavisno od video igrica, neka napadaju svoje roditellje

Foto: Shutterstock.com/fizkes, ilustracija

LONDON - Sve više dece u Velikoj Britaniji zavisno je od video igrica, a neka od njih napadaju svoje roditelje ako im je uskraćen pristup ovoj vrsti zabave.

Britanski centar za lečenje poremećaja nastalih od video igrica prošle godine lečio je 327 pacijenata, što predstavlja porast u odnosu na 2021. godinu kada je lečeno 220 osoba, dece i članova njihovih porodica, prenosi britanski Tajms.

Centar, koji spada pod Nacionalnu zdravstvenu službu Velike Britanije (NHS) nudi pomoć kako zavisnicima od video igrica, uglavnom dečacima tinejdžerima, ali i članovima njihove porodice koji kroz terapiju bolje shvataju problem zavisnosti.

"Roditelji pokušaju sve dok ne zakucaju na naša vrata", rekla je profesorka Henrijeta Bouden Džons, osnivač i direktor Centra za lečenje poremećaja nastalih od video igrica.

"Roditelji odmah reaguju tako što deci uzimaju sve - konzolu, laptop, telefon - što vodi ka agresiji i nasilju, kako prema roditeljima, tako i prema braći i sestrama", rekla je on ai dodala da su zabeleženi i slučajevi samopovređivanja.

Stručnjaci savetuju roditelje da ne uzimaju deci konzole za igrice, zato što "totalni apstinencija" može da vodi ka agresiji.

Centar za lečenje poremećaja nastalih od video igrica naglašava da ne postoje igrice koje više od ostalih izazivaju zavisnost.

Zabeležena je zavisnost od 68 video igrica, među koje spadaju Majnkraft, Fortnajt, Fifa i Kol of djuti.

Problem često nastaje kada deca igraju video igrice sa više igrača zbog kojih kao "deo tima" ostaju budna do kasno u noć i igraju sa nepoznatima iz svih krajeva sveta u raznim vremenskim zonama.

U igranju video igrica uživaju pre svega mladi ljudi i one su retko štetne, tvrdi Bouden Džons, jer samo 2 odsto dece koja uživaju u ovoj vrsti zabave razvije zavisnost od igrica.

Deca koja razviju zavisnost imaju predispozicije ka impulsivnom ponašanju i manjoj emotivnoj samokontroli.

Potrebna su dalja istraživanja da bi se saznalo više o raširenosti ove zavisnosti, kao i rizicima koja ona donosi, zaključila je Bouden Džons.