29. mart 2023 08:52

Pokrenuta digitalna kampanja namenjena pijanim Britancima: Klonite se Amsterdama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrenuta digitalna kampanja namenjena pijanim Britancima: Klonite se Amsterdama

Foto: Shutterstock.com/Yasonya, ilustracija

AMSTERDAM - Zvaničnici Amsterdama upozorili su britanske turiste koji u glavni grad Holandije dolaze zbog seksa i droge da se "klone" tog grada i to putem digitalne kampanje usmerene na muškarce starosti od 18 do 35 godina.

Kampanja pod nazivom "Stay Away" sprovodi se u nastojanju da se Amsterdam oslobiodi reputacije "razvratnog" grada, kao najliberalnije prestonice Evrope.

Na video-snimcima koji se prikazuju u okviru kampanje vide se mladići kako se teturaju na ulici, kako im policija stavlja lisice na ruke i kako im uzima otiske prstiju i fotografiše ih, prenosi BBC.

Oglasi na internetu naglašavaju rizike povezane sa prekomernom upotrebom droge i pića u Amsterdamu.

Poruka je da dugi vikend u Amsterdamu može da stvori "pogrešnu vrstu uspomena", kao i da bekstvo za kojim posetioci žude u prestonici žurki može da rezultira sudskim presudama.

Turističke agencije sa sedištem u Velikoj Britaniji nude vikend ture u Amsterdamu, koje uključuju krstarenja čamcem po kanalima sa besplatnim pićem u neograničenim količinama, striptiz i obilaženje pabova Crvenih fenjera.

Ljudi su se godinama žalili na pijane Britance koji uriniraju u javnosti, povraćaju u kanale, skidaju se i upuštaju u pijane tuče.

Pre skoro deceniju, tadašnji gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Lan pozvao je londonskog kolegu Borisa Džonsona, koji je grad opisao kao "ljigav", da lično vidi šta Britanci rade.

"Oni ne nose kaput dok izvode slalom kroz kvart Crvenih fenjera, pevaju 'Nikad nećeš hodati sam'. Obučeni su kao zečevi ili sveštenici, a ponekad uopšte nisu obučeni. Voleo bih da ga pozovem da to vidi“, rekao je tada Eberhard van der Laan.

Kritičari tvrde da je kampanja diskriminatorna i zasnovana na "nepravednim stereotipima".