30. mart 2023 11:13

London: Baterije na električnim skuterima i biciklima - sve češći uzrok požara

Izvor: TANJUG

podeli vest

London: Baterije na električnim skuterima i biciklima - sve češći uzrok požara

Foto: Shutterstock.com/Ground Picture, ilustracija

LONDON - Baterije koje eksplodiraju na električnim skuterima i električnim biciklima jedan su od sve češćih uzročnika požara u Londonu, saopštila je gradska vatrogasna brigada.

Ove godine zabeleženo je 37 požara u glavnom gradu Velike Britanije usled eksplozije na skuteru ili biciklu, što je povećanje za 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine, preneo je londonski "Tajms".

"Jeftinije baterije kupljene onlajn koje nisu u skladu sa britanskim bezbednosnim regulativama imaju veće šanse da se pokvare i mogu da izazovu požar", naveo je portparol.

Prošle godine, Londonska vatrogasna služba zabeležila je 87 požara na električnim biciklima i 29 na električnim skuterima.

Sada se apeluje na vladu da se pojačaju regulative, a baterije na onlajn prodaji koštaju između 300 funti (340 evra) i 1.000 funti (1.140 evra).

U ovom trenutku, skuteri mogu da se koriste samo na privatnom posedu ili na jednoj od 31 staze širom zemlje, iako se pravila ignorišu.

Na predviđenim stazama, vozači moraju da imaju vozačku licencu i osiguranje.

Procena je da ima oko milion električnih skutera na britanskim putevima, a gradska policija potrošila je potrošila oko 400.000 funti u 2021. godini kako bi skladištila skutere koji su zaplenjeni, iako je to samo mali deo ilegalnih vozila.