6. april 2023 15:41

Ukrajinski delfini našli novi dom u rumunskom akvarijumu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajinski delfini našli novi dom u rumunskom akvarijumu

Foto: Shutterstock.com/DesiDrewPhotography, ilustracija

BUKUREŠT - Delfinarijum u crnomorskom lučkom gradu Konstanca prošle godine je ugostio četiri delfina i tri morska lava, zajedno sa svojim trenerima i lekarima koji su pobegli od granatiranja grada Harkova na istoku Ukrajine.

„Sada imamo više ukrajinskih kolega i ukrajinskih delfina“, istakla je rumunska trenerka Mona Mandresku, preneo je Rojters.

Rumunija je jedna od država Evropske unije koje imaju delfinarijume i zarobljene morske životinje.

Delfinarijum Konstanca, deo je šireg prirodnonaučnog muzejskog i istraživačkog kompleksa, koji je bio dom ženskih delfina Ni Ni i Čen Čen od 2010.

U Harkovu je lokalni delfinarijum pokušao da premesti svoje delfine i morske lavove čim je granatiranje počelo u februaru prošle godine.

Delfini - Kiki, Maja, Marusija i Veterok i morski lavovi Aleksa, Marija i Zosja - odmah su preseljeni u Odesu, gde su čekali dva meseca da rumunski i ukrajinski službenici završe procedure potrebne za transport životinja u EU.

Životinje su u Konstancu stigle početkom maja i bile u karantinu mesec dana pre nego što su ih upoznali sa domaćim delfinima.

Životinje su počele da nastupaju zajedno krajem juna, preskaču obruče i balansiraju loptom, a morski lavovi se mešaju sa publikom.