1. februar 2024 12:09

Ko je Bušra Bibi, treća žena Imrana Kana, koja je privukla veliku pažnju javnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ko je Bušra Bibi, treća žena Imrana Kana, koja je privukla veliku pažnju javnosti

Foto: AP/K.M. Chaudary

ISLAMABAD - Treća žena bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana Bušra Maneka, koja je privukla veliku pažnju javnosti, nakon što je zajedno sa suprugom osuđena na zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Kan je rekao da ga je treća žena privukla intelektom i karakterom, piše BBC, navodeći da je ona, sada poznata kao Bušra Bibi, postala poznata po svojim "mističnim moćima", odnosno po tome što je radila kao "duhovni savetnik" koji se bavio isceljivanjem pomoću vere.

Kan i Bibi su u sredu osuđeni na zatvorsku i novčanu kaznu od po više od dva miliona dolara zbog korupcije.

Optuženi su za ilegalnu prodaju državnih poklona, uključujući parfeme i dijamantski nakit u vrednosti oko 500.000 dolara.

Neki kažu da je Bibi povezana za sufijskom tradicijom, za koji je Kan rekao da ga zanima više od tri decenije, i za koji naglašava unutrašnju potragu za Bogom i odricanje od svetovnih stvari.

BBC ukazuje da je to drugačije od života koji je Kan imao dok je igrao kriket i imao reputaciju plejboja.

Kan se 1995. godine, kada je imao 43 godine, oženio 21-godišnjom britanskom naslednicom Džemajmom Goldsmit, ćerkom jednog od najbogatijih ljudi na svetu u to vreme.

Brak je trajao devet godina i tokom njega dobili su dva sina.

Kan je drugi brak sklopio 2015. godine sa novinarkom i bivšom voditeljkom BBC-ja Rehamom Kan koji je trajao manje od godinu dana, a nakon koga je ona rekla da su je maltretirale njegove pristalice i napisala memoare o tome.

Nasuprot tome, venčanje Imrana Kana sa Bušrom Bibi 2018. godine nije privukao veliku pažnju javnosti.

Upoznali su se kada se Kan navodno obratio majci petoro dece za savet nakon što su se sreli u sufijskom svetilištu iz 13. veka, a ona je tada bila udata za svog prvog muža.

Navodno je Bibi tada videla u snu da će Kan postati premijer jedino ako se njih dvoje prethodno venčaju.

Šest meseci nakon venčanja Kan je postao pakistanski premijer.

Bibi je ubrzo odbacila tu priču u televizijskom intervjuu, jedinom koji je dala do sada, u oktobru 2018. i uveravala tada da će Pakistan doživeti napredak pod vođstvom Imrana Kana.

To se nije dogodilo - tokom njegovog mandata ekonomija je kolabirala, troškovi života su porasli, mnogi njegovi politički protivnici su bili u zatvoru, medijske slobode su ugušene, a kršenja ljudskih prava i napadi na novinare su povećani.

Kan je 2022. svrgnut sa vlasti nakon što mu je izglasano nepoverenje u parlamentu, a sledeće godine je uhapšen i pritvoren jer su se protiv njega gomilali sudski postupci.

Bibi je tužio i bivši muž jer je, prema muslimanskom porodičnom zakonu, ženama zabranjeno da se ponovo udaju nekoliko meseci nakon što im muž umre ili se razvedu.

Navodi se da se Bibi udala za Kana pre isteka predviđenog roka nakon njenog razvoda.

Bibi je do daljeg u kućnom pritvoru.