26. maj 2023 10:39

Japan uveo novi paket sankcija Rusiji i zabranu izvoza u vojne organizacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Japan uveo novi paket sankcija Rusiji i zabranu izvoza u vojne organizacije

Foto: Shutterstock.com/SergeyCo, ilustracija

TOKIO - Japan je uveo danas novi paket sankcija prema Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine desetina pojedinaca i grupa i zabranu izvoza u ruske vojne organizacije.

Glavni sekretar japanske vlade, Hirokazu Macuno, rekao je da je uvođenje dodatnih sankcija prema Rusiji u skladu sa dogovorom postignutom na samitu Grupe sedam (G7) da se održe i pooštre sankcije prema Moskvi.

Macuno je istakao da je Japan posvećen saradnji sa ostalim članicama G7 i širom međunarodnom zajednicom u, kako je naveo, "poboljšanju situacije za Ukrajinu", preneo je AP.

Japanski zvaničnik je oštro kritikovao potpisivanje sporazuma između Rusije i Belorusije u četvrtak kojim se formalizuje razmeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji kao potez koji "dodatno eskalira tenzije".

"Kao jedina zemlja na svetu koja je pretrpela nuklearne napade, Japan smatra da su ruske pretnje nuklearnim oružjem i njihova upotreba apsolutno nedopustivi", rekao je Macuno.

On je istakao da japanska vlada zahteva od Rusije i Belorusije da obustave akcije koje dodatno eskaliraju tenzije.

Japanske dodatne sankcije i izvozna ograničenja prema Rusiji u skladu su sa ciljem G7 da se spreči izbegavanje sprovođenja sankcija od strane trećih zemalja i uključuje zabranu izvoza materijala koji bi mogli da pomognu u jačanju ruske industrijske baze, rekao je Macuno.

Prema saopštenju koje su zajednički objavila japanska ministarstva spoljnih poslova, trgovine i finansija, 24 pojedinca i 78 organizacija dodati su na listu zamrzavanja imovine, uključujući i one koji su navodno pomogli da se preusmere i izbegnu prethodno donete sankcije.

Japan je takođe uveo zabranu izvoza za 80 ruskih vojnih organizacija, uključujući proizvođače mašina, a zabranjuje se pružanje građevinskih, inženjerskih i drugih usluga za Rusiju.