7. februar 2023 14:48

Predstavljeno pobedničko idejno rešenje na konkursu Studentski grad - Beograd

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljeno pobedničko idejno rešenje na konkursu Studentski grad - Beograd

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Pobedničko idejno rešenje na javnom međunarodnom arhitektonsko - urbanističkom konkursu "Studentski grad - Beograd", predstavljeno je danas na izložbi u Palati Srbije.

Ministarstvo prosvete je, zbog potrebe povećanje broja smeštajnih kapaciteta u studentskim domovima, raspisalo konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u okviru Studetskog grada na Novom Beogradu.

Ministar prosvete Branko Ružić je najavio da će u drugoj polovini 2024. godine početi radovi na izgradnji novog objekta u okviru Studentskog grada, čiji je kraj izgradnje planiran za 2026. godinu.

Naveo je da je smeštaj tokom studija jedno od najvažnijih pitanja za one koji studiraju van mesta prebivališta i da je cilj resornog ministarstva da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete.

"Naš cilj je da stvorimo dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i da na taj način damo dodatni podstrek našim mladima da ostvare ambicije", rekao je Ružić.

Podsetio je i da studenti ne plaćaju punu cenu smeštaja i ishrane u studentskim domovima, već oko 30 odsto cene ovih usluga.

Ministar je kazao da je procenjena vrednost radova na izgradnji novog kompleksa u okviru Studentskog grada 25 miliona evra i da će dodatnih milion i po evra biti uloženo u opremanje.

"Nikada se više ni ozbiljnije nije pristupalo unapređenju učeničkog i studentskog standarda. Radićemo na velikim projektima obnove i izgradnje domova za učenike i studente u nameru da uslovi i boravak u njima budu što bolji", rekao je Ružić.

Ministar je podsetio da je sa tim projektom, koji je najavljen 2021.godine, planirana izgradnja 1.400 mesta u okviru dva doma u Beogradu i Nišu.

"Tokom nesto više od godinu dana završili smo pregovore sa Razvojnom bankom Saveta Evrope o kreditu sa kojim ćemo finansirati radove na ovim projektima, a uz podršku UNDP-a i Arhitektonskog društva Srbije, sproveli smo međunarodni arhitektonsko urbanisticki konkurs za idejni projekat", rekao je ministar.

Ružić je naveo da je u prethodnom periodu uz podršku Razvojne banke Saveta Evrope rekonstruisano i opremljeno 15 učeničkih i studentskih domova, čime je obezbeđeno dodatnih 3.082 mesta za smeštaj učenika i studenata.