22. jun 2023 15:02

Geografski fakultet u Beogradu obeležio 130 godina od osnivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Geografski fakultet u Beogradu obeležio 130 godina od osnivanja

Foto: Shutterstock.com/Nikola Obradovic, ilustracija

BEOGRAD - Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu svečano je danas obeležio 130 godina od osnivanja, a dekan Velimir Šećerov rekao je da su za ovim fakultetom izazovne godine, ali da je pred njim jasna perspektiva - da budu društveno odgovorni, da daju i predlažu rešenja.

"Sada fakultet ima 7.000 završenih studenata. Moguće da je baš tačno, bilo je šest manje pre neki dan. Imamo 550 magistara nauka, 1.100 mastera, 115 specijalizanata i 310 doktora nauka. Mnogi od njih sede ovde ili su negde na svojim radnim mestima u najrazličitijim institucijama, na liderskim pozicijama", rekao je Šećerov.

On je rekao i da sa fakulteta izlaze dobro obučeni studenti spremni da rade na različitim mestima.

"Mark Tven je rekao da je Bog stvorio rat da bi ljudi naučili geografiju. Možda je ova škola zato toliko dobra. Ovde je bilo previše ratova, pa su naši geografi moguće zato dobro potkovani, otporni i u težnji da stalno gledaju napred, u budućnost", rekao je Šećerov na svečanosti.

On je izrazio nadu da će gradnja nove zgrade fakulteta početi krajem ove godine i napomenuo da je projekat završen i obezbeđena građevinska dozvola.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Zorica Vujić rekla je na svečanosti da je Geografski fakultet izvor znanja i inspiracije.

"Generacijama koje dolaze želim da nastave da izgrađuju ovu instituciju na temeljima koji su im ostavljeni i da buduće jubileje proslavljaju u svojoj zgradi Geografskog fakulteta", istakla je Vujić.

Predsednik SANU Zoran Knežević izrazio je uverenje da će Geografski fakultet, moderna institucija sa 1500 studenata, nastaviti da ide dobrim putem kao i do sada i da će u Srpskoj akademiji imati uvek dobronamernog i pouzdanog partnera.

"Na korenima onoga što su nam ostavili naši veliki prethodnici, sadašnje generacije nastavnika i studenata nasleđe koje su baštinili održavaju i dalje razvijaju, prateći savremene trendove", rekao je Knežević.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima predstavnici Vlade, Srpske akademije nauka i umetnosti, Beogradskog univerziteta, Srpske pravoslavne crkve...

Jubilej Geografskom fakultetu čestitali su na skupu, između ostalih, državni sekretar ministarstva prosvete Ivica Radović, pomoćnik ministra nauke Marina Soković, pomoćnik ministra građevinarstva Đorđe Milić i episkop toplički Petar.

Jubilej se obeležava u čast 22. juna, jer je na taj dan 1893. godine Jovan Cvijić osnovao Geografski zavod kao preteču današnjeg fakulteta.