11. jul 2023 16:46

Jovan Laušević: Na Adi Ciganliji o posetiocima brine više od 75 spasilaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovan Laušević: Na Adi Ciganliji o posetiocima brine više od 75 spasilaca

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Koordinator spasilačke službe Ade Ciganlije Jovan Laušević rekao je danas da spasilačka služba ovog beogradskog kupališta ima više od 75 članova, a da je svakog dana angažovano od 35 do 45 ljudi koji brinu o posetiocima.

On je za Tanjug rekao da se u taj broj spasilaca ubrajaju i koordinatori koji takođe vode računa o sigurnosti posetilaca i plivača.

 

"Svakog dana je angažovano od 35 do 45 ljudi, po potrebi pojačavamo pozicije sa dva spasioca po jednoj kuli. To je broj koji je dovoljan za uspešnu sezonu", rekao je Laušević.

On je apelovao na roditelje da sa decom da ne idu preko bova u vodi, naročito ukoliko deca nemaju šlauf ili mišiće za plivanje.

Laušević je istakao da se ova godina razlikuje zbog vremenskih uslova, kao i zbog toga što su prethodne dve godine postojale mere predostrožnosti zbog korona virusa.

"Prethodnih godina je vladao korona virus kada je na Adi Ciganliji bila manja posećenost, a bilo je i više kišnih nego lepih dana. Tako je počela i ova sezona, ali sada temperature prelaze 35 stepeni. U narednim danim očekujemo 37, 38 stepeni, vreme nam ide na ruku kao i posetiocima", rekao je Laušević.

Na pitanje da li se posetioci pridržavaju uputstava i smernica koje im daju spasioci, on je istakao da što više odmiče sezona kupanja spasilačkim službama je lakše.

Objasnio je i da u spasilačke službe sarađuju sa drugim službama poput hitne pomoći, policije i obezbeđenjem Ade Ciganlije.

"Što se tiče posetilaca uvek je otvaranje sezone to koje je najburnije i najjače po posećenosti, tada su lepši dani, svi bi želeli da zauzmu svoju poziciju, svi bi hteli da se okupaju, deca se u školi raspuštaju", istakao je on.

Govoreći o temperaturi vode, on je rekao da je ona leti između 25 i 33 stepena, kao i da zavisi od nivoa vode na Savskom jezeru i vremenskih prilika.

"Posetioci ne treba da se zaleću u vodu, već polako da ulaze. Naročito apelujemo roditelje sa malom decom da uvek vode računa o njima, da ih polako uvode u vodu", naveo je on.

Neki od posetilaca na Adi rekli su za Tanjug da se na ovom kupalištu osećaju prijatno, da je voda čista, a uslovi na obali idealni.

"U ponudi je širok sadržaj. U okolini je puno zelenila. Ovde se opuštam skoro svakoga dana", rekao je jedan penzioner.

Student iz Portugala je istakao da je sa društvom došao da se opusti na ovo beogradsko kupalište, i da je impresioniran sadržajem Ade Ciganlije.

Takođe, dodao je da su građani Srbije gospoljubivi, te da se oseća prijatno tokom celog perioda boravka u Beogradu.