19. oktobar 2023 12:03

Potpisan ugovor o gasifikaciji dela opštine Novi Beograd

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan ugovor o gasifikaciji dela opštine Novi Beograd

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BEOGRAD - Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, potpisali su danas ugovor o gasifikaciji dela Novog Beograda sa strateškim partnerom firmom "DM invest".

Kako je rekao direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, potpisivanjem ovog ugovora Beograd će u potpunosti biti pokriven gasifikacijom.

"Ovo je još jedan mali deo Beograd, prošli put smo dogovorili Zvezdaru i praktično time smo pokrili Beograd 100 posto gasifikacijom. To je 83 kilometra nove mreže, što se tiče srednjeg i niskog pritiska i 24 kilometra čelične konstrukcije i to nam je važno i zbog organizovanja EXPO 2027", rekao je Bajatović.

"Ostale su nam i merne stanice da završimo. Vrednost projekta je 11 miliona evra. Sam period gradnje ne bi trebalo da traje više od godinu dana, kada dobijemo sve dozvole za gradnju", kazao je Bajatović.

Predsednik gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan rekao je da se potpisivanjem ovog ugovora omogućava da i rubna područja budu priključena na gas.

"S obizrom da kao osnovni energent koriste drvo ili ugalj, ovim će se smanjiti i negativan uticaj na životnu sredinu, pogotovo u zimskom periodu. Mi ljudima predstavljamo ovaj projekat i nakon ovog potpisivanja očekuje nas izrada projektne dokumentacije", kazao je on.

Kako je naveo predsednik opštine, ugovor koji je potpisan, odnosi se na trasu gasovoda u dužini od 106 kilometara, odnosno na delove opštine koji nisu pokriveni.

Mogućnost priključka na gasovod, osim blokova 13, 18, 25 i 64, dobiće i korisnici na lokacijama Ušće, Tošin bunar, Privrednoj zoni Auto-put i naseljima Bežanija 2-Ledine, Bežanija i Bežanijska kosa.

Ugovor je potpisan u prisustvu gradskog menadžera Beograda Miroslava Čučkovića.

(Kraj) mas/drm