6. april 2023 13:09

"Japan Tobacco International" ugovorio sadnju sa više od 300 proizvođača duvana u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Japan Tobacco International" ugovorio sadnju sa više od 300 proizvođača duvana u Srbiji

Foto: Shutterstock.com/Cristi Croitoru, ilustracija

BEOGRAD - Kompanija Japan Tobacco International (JTI) ugovorila je proizvodnju duvana sa više od 300 uzgajivača u Srbiji ove godine, saopštila je danas ta kompanija.

Osim duvana tipa Virdžinija, od ove godine, JTI, kompanija koja je, kako navode, najveći proizvođač i jedina inostrana kompanija u Srbiji koja otkupljuje domaći duvan, ponovo ugovara i duvan tipa Berlej.

„Naš cilj je da u saradnji sa našim dugogodišnjim, kao i novim uzgajivačima, dostignemo najbolji mogući kvalitet i prinos duvana“, kaže Željko Ananić, menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana u kompaniji JTI i dodaje da se na tome radi kontinuirano i kroz tesnu saradnju sa uzgajivačima.

Saradnja podrazumeva podršku u svim fazama uzgoja i to u vidu savetovanja u vezi sa agrotehničkim merama, nabavke neophodnih materijala, ali i obezbeđivanje novčanih avansa bez kamate, objašnjavaju u JTI.

Pored toga, uzgajivačima se pruža podrška prilikom nabavke sušara, kao i opreme za proizvodnju zalivnih sistema i to na period od 3 do 7 godina, takođe bez kamate.

Kompanija podseća da je 2022. otkupna cena duvana konstantno povećavana usled promena cena repromaterijala, energenata za sušenje duvana, kao i povećanja cene radne snage.

Prošla godina bila je puna izazova s obzirom da je leto bilo veoma sušno, a rana jesen veoma kišovita što je uticalo na smanjenje kvaliteta i prinosa duvana, navodi JTI.

Ipak, uz primenu odgovarajućih mera pod nadzorom stručnjaka iz kompanije JTI, izvučen je maksimum, a kompanija je odlučila da dodatno pomogne svojim kooperantima i isplati dodatak u iznosu od 21 dinar po svakom predatom kilogramu duvana bez obzira na kvalitet.

U 2022. godini JTI je ugovorio proizvodnju sa nešto manje od 300 proizvođača na teritoriji Srema, Mačve i Južnog Banata i imao prosečni prinos od oko 1.800 kilograma po hektaru na nešto više od 1.900 ugovorenih hektara i otkupljenih više od 3.400 tona duvana.