20. oktobar 2023 11:33

Na godišnjicu osnivanja JKP "Zelenilo-Beograd" zasađeno stablo likvidambara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na godišnjicu osnivanja JKP "Zelenilo-Beograd" zasađeno stablo likvidambara

Foto: JKP "Zelenilo-Beograd"

BEOGRAD - Vršilac dužnosti generalnog direktora JKP "Zelenilo-Beograd" Dušan Tojagić i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić danas su, povodom obeležavanja Dana preduzeća, zasadili stablo likvidambara na šetalištu 25.maj.

Iz JKP "Zelenilo - Beograd" u saopštenju navode da povodom rođendana, svake godine daruju Beograđanima sadnicu koju retko mogu videti na javnim zelenim površinama u gradu.

Mirjana Obućinski iz JKP "Zelenilo-Beograd" rekla je da joj je veliko zadovoljstvo što se ove godine na obeležavanju 94 godine od osnivanja preduzeća posadilo stablo sa sportistkinjom kakva je Milica Mandić, čime je istaknut značaj zaštite i unapređenja zelenila i zajednički skrenuta pažnja mladim ljudima na prave vrednosti.

Mandić je navela da joj je drago što je sadnjom tog stabla dala svoj doprinos, podsećajući da preduzeće godišnje posadi više od 10.000 stabala.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam pozvana da učestvujem u obeležavanju rođendana JKP 'Zelenilo-Beograd'. Ovi ljudi rade divan posao svaki dan na ozelenjavanju grada, godišnje posade preko 10.000 stabala, što je impozantna brojka", rekla je ona.

U saopštenju se podseća da početak organizovane brige o zelenilu u gradu započinje 1929. godine, kada Grad Beograd osniva službu pod nazivom "Odsek za parkove", a nešto kasnije "Odsek za parkove i pošumljavanja", čiju tradiciju baštini, nastavlja i unapređuje današnje "Zelenilo - Beograd".

Navode i da se to preduzeće bavi održavanjem 3.000 hektara javnih zelenih površina, na teritoriji 10 centralnih gradskih opština u gradu.

"Brigu vodimo o 1287 dečjih igrališta, 427 sportskih terena, 117 teretana na otvorenom, oko 60.000 drvorednih stabala u 759 ulica i preko 500.000 stabala na slobodnim zelenim površinama. Svake godine posadimo 10.000 stabala i milion sadnica cveća u cvetnjacima širom grada", navode u saopštenju.