2. februar 2024 10:23

Raspisan tender za procenu investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raspisan tender za procenu investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva

Foto: Shutterstock.com/EQRoy, ilustracija

BEOGRAD - Aerodrom Nikola Tesla raspisao je javni poziv za izradu elaborata procene investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva u Surčinu, kako bi se ovaj objekat renovirao i podigla mu se funkcionalna osposobljenost.

Kako se navodi u pozivu, Muzej vazduhoplovstva je građen od 1975. do 1989. godine i od otvaranja, nisu vršena nikakva značajna ulaganja u njega, a kako je Vlada Srbije dala nalog Aerodromu Nikola Tesla da u narednom periodu preuzme upravljanje muzejom neophodno je da se izradi elaborat procene postojećeg stanja i investicionog ulaganja u njega.

"Vremenom došlo je do propadanja i raznih oštećenja na objektu što je rezultiralo najviše procurivanjima sa krova, kao i curenjima iz kišne kanalizacije, što ima izuzetno štetan uticaj, kako na objekat tako i na eksponate u njemu", piše u objavljenom tenderu.

Dodaje se da je procena investicionog ulaganja neophodna kako bi se sagledala sredstva potrebna za ulaganje, odnosno izradu tehničke dokumentacije, ishodovanje potrebnih saglasnosti i izvođenje radova na rekonstrukciji.

U planu je da se ovaj muzej rekonstruiše po ugedu na slične muzeje u svetu.

Objekat, bi nakon radova ostao u istim gabaritima, sa sačuvanim vizuelnim identitetom i arhitektonskim rešenjem, a kriterijum za dodelu posla je rok pružanja usluge i cena.

Objekat Muzeja vazduhoplovstva raspolaže površinom od oko 6.000 kvadrata izložbenog prostora i 4.500 kvadrata prostora za depoe, radionice, administrativni deo.

Po broju i vrednosti eksponata Muzej se svrstava u desetak vodećih institucija ove vrste u svetu. U svojim zbirkama i fondovima Muzej čuva preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, više radara, raketa, najrazličitiju vazduhoplovnu opremu, preko 20.000 knjiga i tehničke dokumentacije i više od 200.000 fotografija.

Za publiku je otvoren 21. maja 1989. godine.