6. februar 2024 14:15

Niška "NeoMedika" počinje proizvodnju hematoloških reagenasa u Egiptu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Niška "NeoMedika" počinje proizvodnju hematoloških reagenasa u Egiptu

Foto: Privredna komora Srbije

BEOGRAD - Kompanija "NeoMedika" iz Niša uskoro će početi proizvodnju hematoloških reagenasa u Egiptu, što je prvi transfer visoke medicinske tehnologije iz Srbije u Egipat, posebno u oblasti "In-vitro" dijagnostike, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi, to je potvrđeno 3. februara u Kairu svečanim potpisivanjem Ugovora o saradnji između kompanija "NeoMedika" i "El Hoda" i državne agencije Egipta UPA (The Egyptian Authority for Unified Procurement and Medical Supply).

"Na ovaj način, NeoMedika i srpska inovativna tehnologija ušle su na velika vrata egipatskog tržišta i zemalja okruženja, rame uz rame sa velikim državama i tehnološkim gigantima", piše u saopštenju.

Precizira se da će reagensi biti proizvedeni pod brendom "NeoMedika" u najmodernijim proizvodnim pogonima lokalnog partnera "El Hoda" dok će UPA osigurati plasman na egipatsko tržište i biti podrška u izvozu u zemlje okruženja.

PKS u saopštenju ističe da će "NeoMedika" preneti svoje nou-hau u Egipat, "strogo kontrolisati formulaciju i nadgledati sve procese", kako bi garantovala visok kvalitet proizvedenih reagenasa.

Podseća se i da "NeoMedika" i njen distributer "El Hoda" i Egipatsko ministarstvo zdravlja sarađuju od 2016, a potpisani ugovor kojim se definiše proizvodnja hematoloških reagenasa potvrda je višegodišnje čvrste saradnje.