2. april 2023 13:16

Rama: Trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rama: Trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto

Foto: Henry Nicholls/Pool via AP

VERONA - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrov Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvoreni Balkan izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

"Nas trojica smo ovde, jer smo deo jedne od najvećih manifestacija u Evropi, proizvodnje vina u Veroni i to je prvi put da naši proizvođači mogu da pokažu u ovoj Ligi šampina šta sve mogu i ono što su oni proizveli. Početak je bio na Beogradskom sajmu, i to ćemo ponavljati narednih meseci", rekao je Rama.

Neslaganja oko Kosova razlog za više razgovora, Kurti sad otvoreniji

Edi Rama je rekao da su neslaganja Srbije i Albanije pogotovu kada je reč o Kosovu nekad zaista velika i ocenio da je to razlog da se priča više, a ne manje i dodao da je Kurti sada mnogo otvoreniji nego pre.

"Ponekad su zaista velika neslaganja između nas pogotovo kada je reč o KiM ili Kosovu - kako ga mi zovemo - a to je razlog da pričamo više, a ne da ne pričamo. Dijalog je najvažnija stvar i on se odvija i danas", rekao je on.

Rama je rekao da se pre nekoliko dana sreo sa Aljbinom Kurtijem i da je primetio da je mnogo otvoreniji i konstruktivniji nego što je bio pre.