6. mart 2024 17:05

Ambasadori EU dogovorili pregovarački mandat Saveta za Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadori EU dogovorili pregovarački mandat Saveta za Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock.com/jarrow153, ilustracija

BRISEL - Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su se danas oko pregovaračkog mandata Saveta EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, što će omogućiti predsedavajućem Saveta EU da započne pregovore o konačnom tekstu za instrument sa Evropskim parlamentom.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, pregovarački mandat Saveta nadovezuje se na predlog Evropske komisije za uspostavljanje ovog instrumenta, "dodatno pojašnjavajući i razvijajući neke od njegovih elemenata, uključujući opšte i specifične ciljeve instrumenta i preduslove za podršku EU".

Kako se dodaje, jedna od ključnih promena odnosi se na jačanje uloge Saveta u upravljanju instrumentom, posebno u usvajanju i izmeni reformske agende, praćenju ispunjenosti preduslova za podršku EU i proceni ispunjenosti uslova plaćanja.

Napominje se i da Savet EU tokom mandata stavlja jači fokus na usklađivanje partnera sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Predloženi Instrument za reformu i rast za zapadni Balkan predstavlja centralni deo novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je predstavila Evropska komisija u novembru 2023. godine.

Instrument predviđa podršku partnerima EU sa Zapadnog Balkana u preduzimanju sveobuhvatnog skupa socio-ekonomskih i osnovnih reformi, uključujući u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, kao i podršku procesu proširenja i ubrzanje ekonomske konvergencije partnera sa EU.

Kroz Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji pokriva period od 2024. do 2027. godine, trebalo bi da se obezbedi do dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u zajmovima partnerima EU sa Zapadnog Balkana.

"Isplate će biti podvrgnute strogim uslovima u smislu ostvarivanja reformi navedenih u Reformskoj agendi dogovorenoj za svakog partnera", dodaje se u saopštenju.

Evropska komisija je 8. novembra 2023. godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, zajedno sa godišnjim paketom proširenja.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, koji imaju za cilj da unaprede ekonomsku integraciju partnera sa Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, podstaknu ekonomsku integraciju unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzaju fundamentalne reforme i povećaju finansijsku pomoć za podršku reformama kroz Instrument za reformu i rast za zapadni Balkan.