7. mart 2024 13:37

Milojko Spajić: Zaduženje od 740 miliona dolara isključivo za vraćanje stranih kredita

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milojko Spajić: Zaduženje od 740 miliona dolara isključivo za vraćanje stranih kredita

Foto: Media Biro/video

PODGORICA - Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je danas, nakon sednice Vlade, da će zaduženje zemlje za 740 miliona dolara biti namenjeno isključivo za vraćanje stranih kredita i, potencijalno, kapitalnih investicija, te da ta sredstva neće biti korišćena za javnu potrošnju - plate, penzije, socijalu.

Istakao je da je kamatna stopa od 5,88 odsto "jedina relevantna", a da je bilo u evrima, kamatna stopa bi bila 6,4 do 6,5 odsto.

"Uzimanjem kredita u dolarima smanjili smo kamatu na dug", naveo je Spajić na konferenciji za novinare.

Rekao je i da su obveznice emitovane u dolarima zato što je to jeftinije. Dodao je da strani investitori imaju veliko interesovanje za Crnu Goru.

"Percepcija prosečnog investitora je da je Crna Gora mnogo jača nego kreditni rejting B. Oni kupuju obveznice za sedam godina, oni znaju šta rade, ukoliko se ovako nastavi ministar finansija Novica Vuković biće najbolji ministar u istoriji Crne Gore", naveo je Spajić.

Naveo je da Crna Gora sada ima potražnju za obveznicama od pet milijardi.

"Crna Gora je od juče zvančno na indeksu J.P. Morgan", rekao je Spajić, preneo je portal podgoričkog Dana.

Saopštio je da je MMF za ovu godinu projektovao da će se Crna Gora zadužiti 7,5 do osam odsto.

"I nisu nam verovali da će biti ispod sedam odsto. Ne da je bilo ispod sedam, nego ispod šest odsto. Čak ni države iz regiona, sa kreditnim rejtingom, nemaju takav kreditni diferencijal", kazao je Spajić.