25. januar 2023 15:16

Agencija za upravljanje lukama: Uskoro će se kruzeri snabdevati strujom u Kladovu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agencija za upravljanje lukama: Uskoro će se kruzeri snabdevati strujom u Kladovu

Foto: Shutterstock.com/Dreamer4787, ilustracija

BEOGRAD - Agencija za upravljanje lukama pokrenula je inicijativu da se na međunarodnom putničkom pristaništu u Kladovu uvede snabdevanje kruzera električnom energijom, u skladu sa smernicama Zelene agende, izjavila je danas za Tanjug Ksenija Hajduković iz AUL.

"Ostvarenjem ovog projekta povećao bi se broj pristajanja u Kladovu, a samim tim i dodatno pospešili rezultati nautičkih sezona u Srbiji. Osim toga, naša zemlja bi stala rame uz rame sa zemljama dunavskog sliva kao što su Nemacka i Austrija, koje su već razvile ovakav sistem napajanja kruzera", rekla je Hajduković.

Kako kaže, predstoje alji koraci u realizaciji, a to su razgovori sa drugim nadležnim institucijama i razmatranje izvora finansiranja, a projekat će svakako biti uvršten u prioritete u daljem radu agencije.

Na pitanje zašto baš u Kladovu i da li postoje uslovi da se na drugim lokacijama uvede isto, Hajduković je za Tanjug odgovorila da Kladovo predstavlja važnu tačku na putu kruzera kroz Srbiju.

 

Smatra da bi napajanje kruzera strujom pospešilo dalji razvoj turizma u Srbiji i da će se u okviru realizacije projekta videti na kojim još lokacijama, pored Kladova, to može da se obezbedi velikim brodovima.

"U Srbiji je trenutno otvoreno sedam međunarodnih putničkih pristaništa, to su Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac, Kostolac, Kladovo i Smederevo. Pre početka ovogodišnje sezone, otvorićemo još dva nova međunarodna putnička pristaništa i to u Zemunu na Dunavu i Sremskoj Mitrovici na Savi, budući da radimo i na razvoju potencijala Save za međunarodni putnički saobraćaj", navela je ona.

Agencija je, zajedno sa Vladom Srbije, pokrenula novi investicioni ciklus u izgradnji infrastrukture međunarodnih putničkih pristaništa, dodala je Hajdukovićeva i podsetila da su u prethodnom periodu uložena sredstva i u Velikom Gradištu i u Šapcu na Savi.

Hajduković je naglasila da je prošlogodišnja nautička sezona završena sa 1.419 pristajanja kruzera 35.000 ukrcanih i iskrcanih putnika uprkos obustavi krstarenja zbog pandemije, a potom i smanjenog obima saobraćaja u 2021. godini, kada je ostvareno tri puta manje pristajanja nego u 2022.

Očekuje da će ovogodišnja sezona u Srbiji biti uspešnija sa više kruzera i putnika.

Hajduković je ukazala na velike nautičke potencijale Srbije, koji se ugledaju u mreži plovnih puteva od skoro 1.600 kilometara dužine i dve međunarodne reke koje protiču kroz našu zemlju, Dunav i Savu.

Prema njenim rečima, gradovi i tvrđave koji se nalaze na obalama ovih reka, arheološka nalazišta, religijski objekti i druge znamenitosti privlače turiste da Srbiju obiđu sa vode.

 

"Kada govorimo o iskorišćenosti naših potencijala , navela bih nekoliko podataka. Da smo u godini pre pandemije zabeležili najbolje rezultate, više od 1.500 pristajanja i 200.000 putnika. Ovi rezultati su projektovani tek za 2025. godinu a ostavreni su šest godina ranije. Pre 20 godina u Srbiji je radilo samo jedno putničko pristanište, u Beogradu, a danas, zahvaljujući intenzivnom radu Vlade Srbije i agencije, imamo sedam, a u planu je kao što je i najavljeno jos novih pristaništa. Naše analize i brojke pokazuju da, osim Beograda, turistima iz celog sveta su interesantna i druga međunarodna putnička pristaništa, tj lokaliteti koji se nalaze u njihovoj blizini".

Takođe, kaže da otvaranjem novih pristaništa AUL želi da pokrene lokalno stanovništvo da predstavi autentičnost svog kraja - gastronomiju, spomenike, lokalitete i drugo.

"Na taj način otvaramo vrata za nove dobre rezultate u kruzingu. Samim tim možemo reći da se naši potencijali u velikoj meri iskorišćavaju, a nastavićemo da radimo na daljem unapređenju" rekla je za Tanjug Hajduković.

Osvrnula se i na projekat "Zaplovi Srbijom" i istakla da je agencija inicirala pokretanje tog projekta, uzimajući u obzir značaj nautičkih potencijala naše zemlje.

Takođe, navodi da ciljevi projekta obuhvataju podizanje svesti javnosti o prednostima nautičkog saobraćaja, lokalnih samouprava, privrede, lokalnih zajednica, kao i jačanje vidljivosti potencijala Srbije u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Hajduković je naglasila da će se raditi na afirmaciji domaćeg i prekograničnog linijskog prevoza putnika za koji postoji veliko interesovanje i da neke od prvih aktivnosti koje predstoje su niz promotivnih događaja, među kojima je inicijalna konferencija u Somboru kao i terenske posete i razgovori sa lokalnim samoupravama, kako bi se omogućio dalji razvoj nautike u Srbiji i time uticalo na povećanje prihoda od putničkog vodnog saobraćaja i udela nautičkog turizma u ukupnim prihodima od ove privredne grane.