26. januar 2023 11:25

Turistička privreda Srbije predstaviće se na sajmu u Istanbulu od 8. do 11. februara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turistička privreda Srbije predstaviće se na sajmu u Istanbulu od 8. do 11. februara

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predstavnici turističke privrede Srbije učestvovaće od 8. do 11. februara na Istočnomediteranskoj međunarodnoj izložbi turizma i putovanja "EMITT" u Istanbulu, najavila je Privredna komora Srbije.

Da je Beograd jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz Turske potvrđuje i činjenica da će se na štandu Turistička organizacija Beograda uz Privrednu komoru Srbije i ove godine na sajmu "EMITT" okupiti dvadesetak predstavnika turističke privrede naše zemlje uz nekoliko lokalnih turističkih organizacija najatraktivnijih za to tržište, kažu u PKS.

Otvaranje nove direktne avio-linije između Beograda i Ankare prošle godine, letovi iz Istanbula do Niša i Kraljeva, kao i najava nove linije Beograd - Izmir, jasno ukazuju na značajno unapređenje razvoja turističkog prometa između dve zemlje.

"Nakon uvođenja direktnog leta za Ankaru, PKS je organizovala poslovne susrete sa predstavnicima naše turističke privrede i agencijama Ankare, a na isti način ćemo povezati domaće i turske privrednike čim se uvede let za Izmir. Naša uloga je da pojednostavimo povezivanje poslovne zajednice, dolazak stranih gostiju, i promovišemo domaće turističke proizvode na novim tržištima i omogućimo plasiranje lokalnih proizvoda na strana tržišta“, istakla je sekretar Udruženja za turizam u PKS Tijana Maljković.

Podaci pokazuju da su stranci najviše u prošloj godini noćili u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zlatiboru, Nišu, a da su najveći broj noćenja stranih gostiju od januara do novembra prošle godine ostvarili turisti iz Rusije, a zatim i gosti iz Turske.

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović je rekao da je Beograd na turskom tržištu sve bolje pozicioniran i da se zahvaljujući povećanom broju letova između Turske i Srbije otvaraju nove mogućnosti za čitavu Srbiju.

Dodaje da će turističke organizacije Beograda i Izmira na sajmu potpisati Protokol o saradnji gradova u oblasti turizma, što će biti od velikog značaja za obe destinacije.

Popović je istakao da će, sudeći po velikom interesovanju koje su pokazale brojne turističke agencije na štandu Beograda, ali i broj od 70.064 turskih turista i 227.289 ostvarenih noćenja u 2022. u Beogradu, u ovoj godini po svoj prilici biti premašen.

Na sajamskom štandu u Istanbulu će pored TOB-a i PKS, prezentaciju turističkih proizvoda imati i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam Vojvodine uz Privrednu komoru Vojvodine, Er Srbija, turističke organizacije Srbije, Novog Sada, Niša, Novog Pazara, Vojvodine, agencije „Balkan Holidays“, „PCS Tur“, „Serbia Incoming“, „Glob Metropoliten Tours“, „Omni Tours“, kao i hoteli „Joy 5“, „Viceroy Kopaonik“, „Belgrade City Hotels“, „Radišon Blu“, „Hotel Gorski“, „Slavija Hoteli“, i FK Crvena Zvezda.