6. februar 2023 15:59

Otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za Srbiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić izjavio je danas Tanjugu da je otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za nas i za spoljnotrgovinsku razmenu između Srbije i Rusije.

"Mi od Rusije uglavnom uzimamo sirovine i ovo će verovatno produbiti našu trgovinsku razmenu, jer i mi trgovinski možemo našu robu da izvozimo za rublje" rekao je Vasić.

Istakao je da je podizanje kamatne stope od Evropske centralne banke (ECB) jedna od mera da se inflacija zaustavi i da ta monetarna i restriktivna politika daje rezultate.

 

"Čuli smo i prvu damu Evropske centralne banke koja je rekla vrlo oštro da će ona nastaviti ovaj kurs sve dok se inflacija ne vrati u koridore tri odsto, plus minus 1,5 odsto. To se ne očekuje u ovoj godini, već u sledećoj. Rekao bih da će u prvih šest meseci sigurno biti ovaj pritisak monetarne politike restriktivan, a onda ,kako inflacija bude padala na željenu stopu, će se popuštati" dodao je sekretar.

Vasić navodi da su kod inflacije dve komponente jako bitne, cene energenata i hrane.

"Dobro je što cene energenata padaj jer se onda taj inflatorni deo smanjuje i ostaje deo koji je vezan za hranu", rekao je Vasić Tanjugu.

Kaže da su upravo sve ove mere usmerene da se inflacija zaustavi i krene da se spušta, ali da ne zna kada će se to desiti, niti koliko će referentna kamata sledećeg puta biti podignuta, s obzirom da sve zavisi od inflatornih očekivanja.