6. decembar 2022 16:24

Bogdan Kuzmanović: Diverzifikacija snabdevanja naftom i gasom donosi veću sigurnost tržištu

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bogdan Kuzmanović: Diverzifikacija snabdevanja naftom i gasom donosi veću sigurnost tržištu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor preduzeća „Transnafta“ Bogdan Kuzmanović rekao je danas na panelu „Zagonetka gasovoda, novi regionalni energetski pravci“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da rafinerija nafte u Pančevu neće ostati bez sirove nafte, uprkos osmom paketu sankcija EU prema Rusiji i da će domaće tržište biti normalno snabdeveno derivatima.

On je naglasio da je „Transnafta“, koja upravlja naftovodima u Srbiji, prošle godine razgovarala sa NIS-om o izgradnji još jednog naftovoda, prema Mađarskoj, radi povezivanja sa naftovodom „Družba“ kako bi se smanjio uticaj bilo kakvih problema na jedinom pravcu snabdevanja, naftovodu JANAF na snabdevenost Srbije naftom.

Kuzmanović je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić najavio mogućniost izgradnje naftovoda ka Severnoj Makedoniji , koji bi se račvao ka albanskoj luci Dracc i ka Solunu preko Skoplja, čime bi se postigla još veća diverzifikacija pravaca snabdevanja i što bi nas pretvorilo u tranzitnu zemlju.

Direktor „Transnafte“ je rekao kako se razmatra i izgradnja još jedne rafinerije u Srbiji, što bi nam popravilo energetsku bezbednost i povećalo izvoz derivata.

„Država preduzima korake za obezbeđivanje dovoljne količine energije za građane i privredu. Učešće zelene energije će se povećavati, ali potrebno je vreme i investicije. To će se na duži rok isplatiti kroz smanjivanje troškova proizvodnje i troškova života“, procenio je Kuzmanović.

Predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Goran Stojiljković je rekao da poremećaj na tržištu nafte vlada od 2019. godine kada su SAD i Kina započele trgovinski rat.

„Ono što se sada dešava je dalje komplikovanje situacije.

Srbija ima veće probleme sa snabdevanjem od nekih drugih zemalja, jer nema izlaz na more, ali je snabdevanje uredno i bezbedno smo što se tiče zime“, naglasio je Stojiljković.

On je, međutim, rekao da je cena te snabdevenosti visoka i da dovodi privredu u problem, jer utiče na cenu robe.

„U hemijskoj i petrohemijskoj industriji u svetu vidimo da neki igrači smanjuju investicije u nova postrojenja i zatvaraju postojeća, što će stvoriti problem u budućnosti“, naveo je Stojiljković.

Procenio je da je ključno pitanje za Srbiju diverzifikacija u snabdevanju gasom i naglasio kako Komitet potpuno podržava izradu strategije diverzifikacije i da će učestvovati u njoj, kako bi Srbija postala važno čvorište energenata u regionu.

Istako je da će kapaciteti tih gasovoda biti veći od domaćih potreba, čime ćemo postati tranzitna zemlja i oberbediti se za moguće krizne situacije u budućnosti.

Stojiljković je naglasio potrebu da se okrećemo ka zelenoj tranziciji, kako bismo izbegli karbon takse koje će naša roba morati da plaća na razvijenim tržištima i tako postati nekonkurentna.