31. mart 2023 13:01

Jovan Ristić: Predlog zakona Evropskog parlamenta produžiće radni vek proizvoda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovan Ristić: Predlog zakona Evropskog parlamenta produžiće radni vek proizvoda

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" rekao je da Predlog zakona Evropskog parlamenta kojim se zabranjuje praksa ugrađenih kvarova i planirane zastarelosti proizvoda, predstavlja realizaciju prava na popravku, sa ciljem štednje i produženja radnog veka proizvoda.

"Mi živimo u jednom konzumentskom društvu gde ljudu mahom žele da dobiju jeftinije proizvode. To ima posledice, a trgovci se snalaze na razne poštene i nepoštene načine", rekao je Ristić za Tanjug.

 

Nepošten način je ugrađivanje komponenata sa ograničenim rokom, i to je problem, smatra Ristić.

Predlog zakona Evropskog parlamenta kojim se zabranjuje praksa ugrađenih kvarova i planirane zastarelosti proizvoda predstavlja, kaže Ristić, realizaciju prava na popravku, a sve u cilju štednje, i dužeg roka upotrebe proizvoda.

"Proučavanjem tržišta je ustanovljeno da potrošači žele da im proizvodi duže traju, kao i da ti rezervni delovi budu jeftiniji. Kada se izađe iz zakonskog garantnog roka, i kada trebate o svom trošku da popravljete određene mašine to je malo teže zbog skupih delova, i onda vam se više isplati da kupiti novi proizvod", rekao je Ristić.

Taj predlog Evropskog parlamenta, kaže Ristić, trebalo bi da postane propis, i predviđao bi prestanak ugradnje komponenata koje ograničavaju trajanje uređaja, u predugovornim informisanju biće istaknuto da li prozvod može lako da se popravi ili ne može, rezervni delovi će biti jeftiniji i dostupniju, zatim, kaže Ristić, postojaće lakše mogućnosti za servisiranje i popravku.

Ristić navodi da se kod oglašavanja pojavljuje jedan obmanjujući tip u slučajevima kada trgovci navode da mašina ima određen broj radnih sati, a ona zapravo traje kraće.

 

Takođe, kaže on, jedna vrsta nepoštene poslovne prakse je prodaja dobara koje traže zamenu potrošnih delova pre nego što je to nužno.

Ristić dalje navodi da je pravo na popravku borba gde su sučeljena mišljena potrošačkih organizacija, Evropske komisije, i samih proizvođača odnosno prodavaca.

Mi ćemo morati da uskladimo naš Zakon o zaštiti potrošača, kaže on.

"Ukoliko je istekla garancija možete samo da nabavite rezervni deo, a pitane je po kojoj ceni ćete moći da kupiti rezervni deo koji vam nedostaje", rekao je Ristić.