27. april 2023 11:32

Bajatović: Gas će od 1. maja biti skuplji 10%, cilj je da se do kraja 2023. više ne subvencioniše

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajatović: Gas će od 1. maja biti skuplji 10%, cilj je da se do kraja 2023. više ne subvencioniše

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će, pored povećanja cene gasa od 1. maja za 10 odsto, naredno poskupljenje verovatno biti pred početak grejne sezone, ali da sada ne može da kaže koliko, pošto je cilj za ovu godinu da više nema subvencija za razliku u ceni po kojoj to preduzeće kupuje i prodaje gas.

Cena gasa sa porezom biće od maja 4,55 dinara po kilovat satu, a Bajatović kaže za Tanjugu da će sam energent, bez nekih dodatnih pratećih troškova koji moraju da se uračunaju, biti oko 41,6 dinara po kubnom metru, a za industriju oko 46 dinara plus troškovi.

"Ako bismo gledali trenutnu cenu na TTF gasnoj berzi i ako gledamo koje količine imamo iz naftne formule, na osnovu čuvenog dogovora između predsednika Vučića i Putina za dve milijarde gasa godišnje, po naftnoj formuli koja je sada oko 330 dolara za 1.000 kubika gasa, i ako gledamo da na berzi možda ostatak možemo da nabavimo po tretnutno nekih 500 dolara, ali će kasnije sigurno biti viša cena - mi očekujemo da možda možemo doći u zonu da subvencije koje se zahtevaju mogu biti minimalne", naveo je Bajatović.

Nema više čekanja - operater priključka obezbeđivaće sve papire i saglasnosti

Direktor Srbijagasa izjavio je danas da cena priključka na gasa ostaje ista - 780 evra sa PDV, ali da će biti smanjene takse i pojednostavljene procedure, pošto će opereter distributivnog sistema, odnosno onaj ko obezbeđuje priključak, morati da obezbedi i sve papire i saglasnosti, tako da se više neće dugo čekati na priključak.

"Takse su izbačene. Ne mogu da vam kažem tačnu cifru, pošto se one razlikuju od opštine do opštine i od grada do grada, ima i velikih taksi, negde je jedno vreme taksa bila čak skuplja nego priključak", kazao je Bajatović Tanjugu.

Objasnio je da više neće biti dugog čekanja i da će sada biti potrebno samo da se donese jedan papir za uvođenje gasa, na šta treba opština samo da se saglasi.

Srbijagas i mađarski MVM osnivaju zajedničku firmu u Srbiji

Srbijagas i mađarska državna elektroprivreda MVM osnovaće zajedničku firmu u Srbiji, na osnovu dogovora o zajedničkom nastupu u regionu, najavio je Bajatović i dodao da će Srbijagas otvoriti predstavništvo u Budimpešti.

Direktor Srbijagasa za Tanjug je rekao naša zemlja u Mađarskoj ima trenutno uskladišteno oko 200 miliona kubnih metara gasa, kao i da je ugovor o skladištenju gasa u toj zemlji za potrebe Srbije produžen do maja sledeće godine.

"Tamo ćemo sigurno utisnuti dodatnih 100 miliona kubnih metara gasa, a možda ćemo izvršiti utiskivanje još nekih količina", naveo je Bajatović.

Srbijagas u prvom kvartalu ostvario dobit u iznosu od 1,2 mlrd dinara, posluje bez gubitaka

Bajatović je izjavio da je Srbijagas u prvom kvartalu ostvario čistu dobit od oko 1,2 milijarde dinara, kao i da će i u 2023. poslovati bez gubitaka i ostvariti profit na prošlogodišnjem nivou od oko šest milijardi dinara.

"Srbijagas je prošlu godinu završio sa nepunih šest milijardi dinara čiste dobiti, a u prvom kvartalu ove godine, koliko smo procenili, mislim da će to biti na oko 1,2 milijarde dinara. Što znači da Srbijagas u suštini, uvažavajući da je država subvencinisala tu veliku razliku u ceni koja je postojala između cene po kojoj smo kupovali i prodavali gas, već sedmu ili osmu godinu u nizu posluje bez gubitaka", rekao je Bajatović Tanjugu.

Istakao je da je zadovoljan poslovanjem Srbijagasa i istakao da je država subvencionisala ne poslovanje tog preduzeća, već razliku u ceni po kojoj kupuje gas od one po kojoj ga Srbijagas prodaje.