14. decembar 2022 21:33

U Knjaževcu održana radionica Dunav osiguranja u okviru promocije osiguranja poljoprivrede

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Knjaževcu održana radionica Dunav osiguranja u okviru promocije osiguranja poljoprivrede

Foto: Tanjug video

KNJAŽEVAC - Na području Knjaževačke opštine održana je još jedna u nizu radionica kopmanije Dunav osiguranje u okviru promocije osiguranja poljoprivrede.

Ova lokalna samouprava je poznata kao izrazito voćarski kraj zbog dugogodišnje tradicije u podizanju zasada voća, prvenstveno višanja, šljiva i nešto manje jabuka, kajsija i ostalog voća.

 

Miloš Pavlović i njegov nešto stariji kolega Mirko Stoiljković, poljoprivrednici su iz Knjaževca i godinama se bave voćarstvom.

Miloš je na posedu od oko 12 hektara je prošle godine ubrao izmedju 12 do 15 tona višanja.

Cena po kilogramu je u proseku bila između 48 i 50 dinara.

Kako kaže, zbog promenljive i često nepogodne klime bez redovnog godišnjeg osiguranja, ni on ni Stoiljković ne bi mogli da se izbore sa proizvodnjom i plasiranjem proizvoda.

''Osiguravam svake godine, jer poslednjih šest do sedam godina imam puno prolećnih mrazova na samom cvetanju'', kaže Pavlović, dok Stoiljković navodi da već 24 godine redovno osigurava svoje zasade isključivo kod Dunav osiguranja, jer je, kako kaće, to kuća u koju ima poverenje.

Svetlana Dušenović, direktorka Glavne filijale u Zaječaru kompanije Dunav osiguranje, kaže da je neophodno osiguranje useva i plodova podići na viši nivo i da poljoprivredni proizvođači treba da shvate da je ulaganje u osiguranje dobra investicija u sigurnost, a ne dodatni trošak. .

''Svedoci smo poslednjih godina da su vremenske nepogode veoma česte i da zaista svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom moraju da razmišljaju kako da na pravi način zaštite svoja ulaganja od većih gubitaka koji ne zavise od njih. Кontinuirano radimo na promociji osiguranja, u čemu imamo svesrdnu pomoć gradske vlasti u Кnjaževcu, kao i savetodavne službe u oblasti poljoprivrede, koji su u najbližem kontaktu sa svim poljoprivrednim proizvođačima'', kaže Dušenović.

Ona dodaje da dokaz da se ide u dobrom smeru najbolje ilustruje podatak da se iz godine u godinu portfelj osiguranih kultura povećava.

''U 2022. godini zabeležen je rast od 157 odsto u odnosu na 2021. godinu, od čega je 60 odsto osiguranih kultura na teritoriji opštine Кnjaževac'', navodi Dušenović.

Saša Petrović, pomoćnik predsednika Opštine Knjaževac, navodi da je ta lokalna samouprava u Srbiji prepoznata kao jedna od vodećih u razvoju poljoprivrede.

''Osim toga, ta lokalna samouprava planira i subvencije za gradjanstvo u brojnim sektorima osiguranja. Planiramo i subvencije za gradjane u smislu subvencija osiguranja lične imovine, pre svega od požara'', ističe Petrović.