24. jun 2023 13:04

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić: Ekspo 2027. donosi nove investicije i radna mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić: Ekspo 2027. donosi nove investicije i radna mesta

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić izjavila je danas da će organizacija Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. mnogo značiti za privredni rast Srbije, jer će doneti nove investicije i radna mesta.

Ona je rekla Tanjugu da se na Ekspe 2027. u Beogradu očekuje više od 2,5 miliona posetilaca, kao i da je ekonomski efekat te izložbe procenjen na 1,1 miljardu evra.

 

"Organizacija ove manifestacije za našu zemlju mnogo će značiti, jer donosi investicije, koje će se višetruko vratiti, kao i nova radna mesta, a to znači i veći privredni rast i snažniju ekonomiju", istakla je direktorka Beogradskog sajma.

Napomenula je da je izbor grada Beograda za organizaciju izložbe Ekspo 2027. rezultat napornog rada, zahvaljujući kojem je Srbija nakon dve godine borbe za domaćinstvo pobedila Argentinu, SAD, Tajland i Španiju.

"Put do pobede je uvek težak i neizvestan - od inicijative iz kabineta predsednika vlade i formiranja operativnog tima Beogradskog sajma, do pripreme i izrade idejnog projekta, prvih finansijskih analiza i procena kako i zašto je ovako značajna manifestacije potrebna gradu", navela je Selićeva.

 

Naglasila je da je prva podrška dobijena od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra za finansije Siniše Malog.

"Oni su u ovom projektu prepoznali sjajnu priliku za promovisanje Srbije na globalnom nivou, kao i da je to šansa koja se dešava jednom ili nikada, pa su sa svojim sardnicima predložili Vladi Srbije da podrži ovaj projekat", rekla je direktorka Beogradskog sajma.

Dodala je da 2021. godine formiran odbor sačinjen od predstavnika vlade i drugih relevantnih institucija.

"Nakon sagledavanja svih potrebnih činjenica, premijerka Ana Brnabić uputila je pismo o namerama u ime vlade u januaru 2022. godine i time je takmičenje počelo", kazala je Selićeva za Tanjug.

Ona je zahvalila i svima drugima koji su dali doprinos da se Srbija pokaže u najlepšem svetlu i obezbedi podrška za konačnu pobedu na glasanju u Parizu 21. juna.

"Ne želim da zvučim neskromno, ali naš san je bio da Beogradski sajam, Beograd i Srbija budu centar sveta 2027. godine", poručila je Danka Selić.

Prema njenim rečima, to je i velika čast za našu zemlju.

"Pokazaćemo sve naše potencijale, privući turiste, poslovne ljude i investitore i još jednom dovesti svet u Beograd", zaključila je je direktorka Beogradskog sajma.