6. septembar 2023 16:13

Ana Brnabić najavila novu investiciju u Duvansku industriju Niš od 100 miliona dolara i otvaranje 200 radnih mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić najavila novu investiciju u Duvansku industriju Niš od 100 miliona dolara i otvaranje 200 radnih mesta

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

NIŠ - Kompanija Filip Moris obeležila je danas 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš u prisustvu premijerke Ana Brnabić i najavila novu investiciju vrednu 100 miliona dolara, u okviru koje će biti otvoreno 200 novih radnih mesta.

Premijerka Brnabić čestitala je danas kompaniji Filip Moris Internešnal 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji prilikom posete i istakla da je ovom prilikom dobila izuzetnu vest da će kompanija investirati dodatnih 100 miliona dolara u zemlji, što znači još 200 radnih mesta za građane Niša.

 

Tim povodom potpisan je Memorandum o razumevanju između kompanije Philip Morris Operations a.d. Niš (PMOP) i Vlade Srbije.

U ime vlade Memorandum o razumevanju potpisala je premijerka Ana Brnabić, koja je tom prilikom rekla da današnji jubilej predstavlja novi početak za kompaniju Filip Moris Internešnel u Srbiji, koja je jedan od lidera u inovacijama, savremenim tehnologijama i koja svojim potrošačima nudi sve inovativnija i bolja rešenja.

"Ja ovo vidim kao jedan novi početak, jeste 100 miliona dolara posebno značajno u vremenima kada su neke od najvećih evropskih ekonomija u recesiji i kada imamo priličnu nestabilnost i rat u Evropi. Ja ovo vidim i kao početak jednog novog života kompanije Filip Moris u Srbiji.

 

Hvala što ste ovom investicijom pokazali da verujete u to da ova zemlja ima neverovatne talentovane, kreativne, inovativne ljude, jako dobro obrazovane posebno u oblasti savremeneih tehnologija", rekla je premijerka.

Brnabić je naglasila da kompanija Filip Moris od 2020. godine ulaže mnogo u našoj zemlji, i da je do sada oko pet miliona dolara uložila u naše mikro, male, startap kompanije, u naše inovatore i kreativce kroz program Startek koji implementira NALED.

"Do sada su finansirali 57 projekata, a u novembru će biti proglašenje novih grantova za nove inovatore i nove projekte u Srbiji. Takođe, ova kompanija je odlučila da produži projekat Startek i da se nastavi i u 2024. godini, i ja se nadam još tri naredne godine. Vest je i to da će da dodatno pokrene još jedan projekat, koji će raditi isključivo sa istraživačkim institutima i razvojnim centrima i gde ćemo mi pokušati da sa našim znanjem, talentima, pameću u Srbiji da nađemo neka inovativna rešenja za čitavu ovu industriju", istakla je premijerka.

 

Brnabić je najavila da će Vlada Srbije investirati dodatnih preko 20 miliona evra u još jednu zgradu Naučno - tehnološkog parka (NTP) u Nišu.

"Reč je o 17.000 metara kvadratnih. Ovaj NTP danas u Nišu ima otprilike 40 kompanija sa preko 600 zaposlenih, dodatna zgrada biće još veća i očekujemo da tu bude između 700 i 1000 inženjera", rekla je Brnabić.

Investiciju od 100 miliona dolara je u ime kompanije Philip Morris najavio generalni direktor kompanije Jacek Olčak.

"Danas pravimo veliki iskorak ka ostvarenju naše vizije budućnosti u kojoj će cigarete biti zamenjene boljim alternativama. Fabrika u Nišu je odličan primer razvoja i modernizacije koji donosi vrhunske poslovne rezultate kroz primenu savremenih tehnoloških rešenja i inovacija. Zahvalni smo Vladi Srbije što je stvorila dobro poslovno okruženje koje nam je omogućilo da ovde uspešno poslujemo 20 godina, ali i da nastavimo da investiramo", izjavio je Olčak.

Ovom investicijom, fabrika u Nišu, koja je do sada proizvodila samo tradicionalne cigarete, pokrenuće i proizvodnju nove linije bezdimnih duvanskih proizvoda, koji će biti namenjeni izvozu. Ovom investicijom, ukupno ulaganje kompanije Filip Moris u poslovanje u Srbiji premašiće milijardu dolara.