14. septembar 2023 17:53

Uručene diplome polaznicima radionica u okviru USAID projekta "Bolja energija"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uručene diplome polaznicima radionica u okviru USAID projekta "Bolja energija"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije danas su uručene diplome/sertifikati za oko 400 polaznika koji su uspešno završili radionice u okviru USAID projekta "Bolja energija", kroz koje su dobili neophodne informacije za poboljšanje energetske efikasnosti zgrada.

Direktorka Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Kovačević istakla je da je održano 16 radionica u sedam gradova koje je pohađalo oko 400 polaznika.

"Održali smo niz radionica pre svega za upravnike, profesionalne upravnike, opštinske, energetske menadžere a isto tako zaposlene u lokalnim samoupravama koji su zaduženi za pitanja stanovanja, na temu kako unaprediti energetsku efikasnost i koristiti obnovljive izvore enerije u stambenim zgradama", rekla je Kovačević.

U okviru ovog projekta, dodala je, važno je bilo pre svega da se razmene informacije o regulatornom okviru, zatim da se sagleda način pripreme relevantnih projekata za unapređenje energetske efikasnosti.

"Svakako da se sagleda i ona tema koja sve tišti, a to su neophodne finansije za unapređenje energetskog okvira. Ove naše radionice bile su veoma interaktivne u smislu razmene informacija, mi smo objasnili regulatorni okvir, sa druge strane dobili smo informacije o izazovima sa kojima se svi naši polaznici suočavaju na terenu", rekla je Kovačević.

Ona je istakla da su veoma zadovoljni projektom i da se nada nastavku saradnje sa USAID koji je pružio značajnu podršku u realizaciji ovih radionica.

Direktorka ovog projekta Lena Bratić rekla je da, budući da se 40 odsto energije gubi u zgradama, Srbija je krenula intenzivno u program energetske sanacije stambenog sektora.

"Upravo iz tog razloga mi u saradnji sa PKS već izvestan period radimo na obuci upravnika stambenih zgrada. Trenutno su u fokusu individualne kuće i stanovi, međutim u toku su pripreme za programe podrške za stambene zgrade.

Kada aplicirate za subvencije za vaš lični objekat odnosno vašu kuću to je prilično jednostavan proces i u tom procesu vi trebate da imate samo informacije i ispunite prijavni formular i to ide svojim tokom. U slučaju stambenih zgrada taj proces je prilično komplikovan i upravo iz tog razloga upravnici, profesionalni ili oni iz reda stanara su ključna karika u implementaciji programa energetske sanacije stambenih zgrada", rekla je Bratić.

Projektni menadžer USAID Siniša Čađo objasnio je da su se, kada je pre tri godine dizajniran projekat "Bolja energija", odučili za zgradarstvo i energetsku efikasnost stambenih zgrada iz razloga što se tada, u tom trenutku, niko nije bavio tim pitanjem.

"U to vreme postojale su organizacije koje su se bavile energetskom efikasnošću javnih zgrada, ali niko nije bio u zgradarstvu. Jedan od razloga naravno je bio što u javnim zgradama imate jednog donosioca odluka, a u stambenim 30, 40, 50 donosilaca odluka. Odlučili smo da krenemo tim težim putem, ali već sada vidim da smo bili i da jesmo na pravom putu", rekao je Čađo.

Jedan od elemenata koji, kada su dizajnirali projekat, nisu imali u vidu, dodaje Čađo, jesu upravnici zgrada iz razloga što kada su, kako je rekao, ušli malo dublje u tu problematiku ispostavilo se da su oni ne najvažnija karika u celom tom lancu za utopljavanje i energetsku efikasnost stambenih zgrada.

"Shodno tome odlučili smo se da malo razvijamo te kapacitete. Nadam se da ćemo zajedno sa PKS nastaviti saradnju i treninge, jer upravnici su oni koji treba da iniciraju taj ceo proces i kroz ove treninge želimo da budemo na neki način katalizatori tog celog procesa kako bi se to ubrzalo i bilo što efikasnije i masovnije što pre", rekao je Čađo.

Privredna komora Srbije u saradnji sa USAID organizovala je ove besplatne obuke pod nazivom "Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada" u okviru projekta "Bolja energija", a koje su namenjene organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava.

Prvi krug obuka održan je u periodu od 5. do 13. jula ove godine i pohađalo ga je oko 400 učesnika.

Drugi krug obuka počeo je 5. septembra, a završen je danas.