14. septembar 2023 18:33

Profesor Bojan Zečević: EXPO 2027 učiniće puno na globalnoj mapi prepoznatljivosti Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Bojan Zečević: EXPO 2027 učiniće puno na globalnoj mapi prepoznatljivosti Srbije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta Bojan Zečević izjavio je danas da će EXPO 2027 učiniti puno na globalnoj mapi za Srbiju, jer će Srbija biti prepoznata kao država koja je sposobna da, pored sportskih događaja, organizuje i događaje koji sa sobom nose inovacije i nove tehnologije.

"Ukoliko sve bude dobro organizovano, a ja nemam nikakve sumnje da će biti, učiniće mnogo na globalnoj mapi u korist Srbije" rekao je Zečević za Tanjug.

Kao drugu veliku korist naveo je da će doći do velike razmene znanja, razmene know-how, jer će veliki broj zemalja učestvovati na EXPO-u.

"Ne samo da ćete vi kao Srbija biti u stanju da pokažete šta sve možete, već ćete moći i da vidite čime se drugi bave i šta će oni da vam donesu, šta oni nude na globalnom tržištu novih tehnologija" rekao je Zečević i dodao da upravo to što će sve biti na jednom mestu značajno omogućava ljudima u Srbiji da se bez ikakvog troška susretnu sa tim novim tehnologijama i znanjima.

Zečević smatra da Srbija, u odnosu na svoje turističke potencijale, ne stoji loše sa prihodima od turizma i sa brojem dolazaka i noćenja, pogotovo kad su u pitanju strani posetioci.

"Inostrani turizam, naročito od 2000. godine pa na dalje, poprilično je brzo rastao i mislim da će se taj trend i dalje nastaviti. U tom smislu možemo da očekujemo dalje povećanje prihoda od inostarnih turista", ocenjuje Zečević.

Po pitanju problema radne snage, Zečevićevo mišljenje je da je to strukturni problem turizma generalno, a ne samo u Srbiji.

"Dobar deo radne snage je izgubio posao u turizmu, ljudi su našli nove pozicije u drugim delatnostima za veće plate i neće se vratiti. Procene su da u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva u Evropi imate jedno 10 odsto manjka radne snage u ovom momentu" rekao je Zečević.

Kao drugi problem pred turizmom Zečević vidi klimatske promene, smatra da će biti teško predviđati vreme, pogotovo leti, i da će to dovesti do restrukturisanja kretanja međunarodnih turista, jer će neke destinacije postati nesigurne.

"Mi apsolutno ne znamo kako će se to dalje dešavati, čak ni klimatolozi ne mogu da nam daju neke odgovore, tako da mislim da je pred turizmom, u tom smislu, nesigurna budućnost", rekao je Zečević.

Na pitanje o kvalitetu radne snage, Zečević smatra da je on opao tamo gde je problem sa nedostatkom radne snage, i naveo kao primer gužvu na Aerodromu Beograd.