17. septembar 2023 13:32

Uspeh srpskog IKT sektora na Biznis forumu u Frankfurtskoj berzi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uspeh srpskog IKT sektora na Biznis forumu u Frankfurtskoj berzi

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

FRANKFURT - Biznis forum TechConnect koji je održan u Frankfurtskoj berzi, organizovan u okviru "Dana kulture Srbije" bio je uspešan za novosadske IT kompanije jer je nekoliko nemačkih firmi pokazalo interesovanje za otvaranje poslovnih jedinica u Novom Sadu, a dosta kompanija je zainteresovano i za angažovanje srpskih kompanija na svojim projektima, naveli su za Tanjug učesnici foruma.

IT konsultant u kompaniji Accenture Milovan Rankov, koji je jedan od organizatora Biznis foruma, rekao je za Tanjug da je osnovni cilj organizovanja foruma je bio da se firme iz Srbije i Novog Sada povežu sa firmama iz Hesena, odnosno Frankfurta.

Na ideju smo došli jer smo prepoznali da tržište Nemačke ima potrebe za profesionalnim stručnim kadrom iz Srbije. Organizovali smo biznis forum prvi put, u Privrednoj komori Frankfurta u zgradi Berze. Bilo je više od 50 učesnika. Potvrdilo se naše očekivanje. Imamo nekoliko firmi koje su zainteresovane za otvaranje poslovnih jedinica u Novom Sadu, ali i dosta firmi zainteresovanih za angažovanje naših firmi na svojim projektima", rekao je Rankov.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja rekao je za Tanjug da srpski IT pokazuje sjajne performanse poslednjih godina.

"U poslednje tri godine smo udvostručili izvoz IT industrije Srbije i naša projekcija je da će ove godine biti oko 3,5 milijardi evra. Moglo je biti i četiri ali je bila jedna korekcija tržišta ove godine i to je uslovilo malo sporiji rast. Taj rast je i pored toga impresivan i on je definitivno prepoznat na globalnoj sceni kao sektor koji isporučuje i kvalitet i ima sposobnosti da zadovoljji najviše zahteve tržišta", rekao je Šolaja.

Dodao je da očekuje dalji rast, jer je u poslednjih 15 godina on bio između 20-25 odsto svake godine.

"Ono što je prepoznato na svetskom tržištu u srpskom IT-u nije neouobičajeno. Jednostavno ni na celoj planeti obrazovni sistemi nisu uspeli da isprate dinamičan rast IT i jednostavno nema mnogo inžinjera. Zato smo i mi dobili šansu, a školujemo jako kvalitetne ljude koji mogu da odgovore na zahteve i na zaista ozbiljne zahteve svetskog tržišta, a odatle i potiče uspeh našeg IT-a", rekao je Šolaja.

Šolaja je naglasio da, očekuje nastavak rasta izvoza IT usluga jer Srbija sa tri milijarde izvoza obuhvata oko 0,3 odsto ukupne vrednosti setskog tržišta IT usluga, a da prostora za rast i te kako ima.

Jedan od učesnika na Forumu, suvlasnik i tehnički direktor IT kompanije Lilly 021 Nebojša Bobić iz Novog Sada, koja ima svoju kancelariju i u Frankfurtu, rekao je za Tanjug da je na Forum došao kako bi pokazao da Srbija i te kako ima šta da ponudi svetskom IT tržištu.

"To su visokoobrazovani mladi inžinjeri koji svojim znanjem mogu da naprave softver koji menja živote svih ljudi širom sveta kroz digitalnu transformaciju i poboljšanje kvaliteta života", naveo je Bobić.

Dodao je da kompanija Lilly 021 pruža usluge softverskog programiranja za ceo svet, a da se među njihovim klijentima nalaze svetski softverski giganti poput Adobi-ja, Fisglobal-a, Digital realty-ja.

"Punih sedam godina uspešno plasiramo naše usluge svim klijentima. Svake godine ima konstantan rast, oko 50 odsto, a ove godine očekujemo nekih 1,5 miliona evra prometa", rekao je Bobić.

Generalni menadžer kompanije Positive Miljan Radanović rekao je za Tanjug da je srpski IKT sektor pokazao ga ne čine samo autsorsing (outsourcing) kompanije već, već i mnogo onih koje poseduju znanje biznisa i da mogu biti ravnopravni partneri evropskim i američkim kompanijama.

"Kompanija Positiv je dominantno na tržištu Srbija, ali sada kako smo stasali i razvili se tražimo partnere na stranom tržištu, a pretendujemo Nemačku i Ameriku. Naš promet je oko dva miliona evra godišnje. Manji smo, ali se razvijamo. Sada smo spremni sa strukturom da izađemo na strano tržište", rekao je Radanović i objasnio da se Pozitiv bavi digitalnom transformacijom i da su uz klijente od samog početka procesa, od promene načina razmišljanja i pripreme za digitalnu transformaciju, pa sve do razvoja softvera, infrastukture i sajber bezbednosti.

Cilj TechConnect konferencija je imala za cilj okupljanje stručnjaka iz IT industrije, IT profesionalca i preduzetnika kako bi razgovarali o mogućnostima za bliski rad i outsourcing u jednom od najvažnijih IT klastera u Srbiji, usredsređenom na centar inovacija - Novi Sad, gde je uspostavljen univerzitetski sistem koji stvara talente za sve veći broj IT kompanija.

Govornici na forumu bili su predstavnici Vojvođanske razvojne agencije, IKT klastera Novi Sad, lideri renomiranih IT firmi i stručnjaci iz ove oblasti.

Biznis forum održan je tokom prvog dana "Dana kulture Srbije" u najvećem gradu nemačke pokrajine Hesen, a otvorio ga je tokom posete Nemačkoj ministar u Vladi zadužen za odnos sa dijasporom Đorđe Milićević.