4. oktobar 2023 14:15

Profesor Dubravko Škorput: Stočarstvo pred velikim zahtevima, opstaju oni koji im se prilagode

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Dubravko Škorput: Stočarstvo pred velikim zahtevima, opstaju oni koji im se prilagode

Foto: shutterstock.com/Wulandari Wulandari, ilustracija

BEOGRAD - Stočarstvo se nalazi pred brojnim izazovima, kao što je veliki pritisak "zelenih" lobija zbog klimatskih promena za koje se stočarstvo dosta krivi, izjavio je danas profesor u Zavodu za specijalno stočarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Dubravko Škorput.

On je, na Međunarodnom simpozujumu "Savremene tendencije u stočarskoj proizvodnji", koji se održava u Beogradu, novinarima ukazao da se od stočara zahteva smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i povećana briga za dobrobit životinja, što iziskuje velike troškove.

Prema njegovim rečima, Evropska unija čini velike pritiske na svoje članice da te zahteve sprovode i da će oni proizvođači koji se tim zahtevima prilagode imati budućnost.

"Neki uzgajivači rade na tome i opremaju farme solarnim ćelijama i drugim alatima koji im mogu pomoći u samoodrživosti i smanjenju troškova, ali se te mere još ne primenjuju u smislu masovne proizvodnje", rekao je on.

Dodao je da se veliki potencijal vidi i u lokalnim pasminama, jer tržište sve više traži meso takvih pasmina i spremno ga je platiti više nego druge vrste mesa. Pored toga, Evropska unija stimuliše gajenje autohtonih sorti.

Govoreći o trenutnom stanju stočnog fonda i proizvodnje u Hrvatskoj. Škorput je naveo da se i u ovoj zemlji beleži trend smanjenja proizvodnje mesa i mleka, kao i smanjenje broja grla svinja, što je najviše uzrokovano afričkom kugom svinja.

Ta bolest od letos pogađa područje Istočne Slavonije i zbog nje je usmrćeno blizu 20.000 svinja u Hrvatskoj.

Prema rečima Škorputa, ulazak u Evropsku uniju imao je po hrvatsko stočarstvo i dobre i loše strane.

"Loša je ta što velike farme sada koriste uzgojne programe stranih kompanija, dok je naš nacionalni uzgojni program ograničen samo na mala gazdinstva i male uzgajivače. Dobra strana se ogleda u tome što su uzgajivači koji su se snašli i povukli sredstva iz fondova EU, pogotovu mlađi, uspeli da opreme svoje farme i pojačaju mehanizaciju", istakao je Škorput.

On na simpozijumu posvećenom tendencijama u stočarstvu učestvuje četvrti put i to sa radom iz područja selekcije u malim, autohtonim pasminama.