6. oktobar 2023 11:58

Jelica Putniković: Srbija ide ka ekonomskim cenama električne energije i prirodnog gasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelica Putniković: Srbija ide ka ekonomskim cenama električne energije i prirodnog gasa

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srbija više neće držati ekonomske cene ni električne energije, niti prirodnog gasa, kaže urednica portala Energija Balkana Jelica Putnikovići i podseća da su država i Elektroprivrede Srbije najavile smanjenje računa do 40 odsto onima koji umanje potrošnju odnosno koji se ne budu grejali na električnu energiju.

"To je posredan savet svima da se ne greju na električnu energiju, a ako se greju, da izoluju svoje kuće i stanove, promene prozore, stave izolaciju na zidove, da smanje potrošnju jer idemo ka ekonomskim cenama, i to je ono što je neminovno", rekla je ona za Tanjug.

Podseća da će struja od 1. novembra biti skuplja za osam odsto.

Kada je reč o ceni goriva na pumpama, Putnikovićeva kaže da je teško prognozirati da li će cene goriva ostati iste ili će doći do poskupljenja, ali da se može desiti da ne bude nekog većeg poskupljenja ili da ga uopšte ne bude, s obzirom da je cena nafte na tržištu pojeftinila.

Dodaje da je već najavljeno da će akcize biti uračunate u maloprodajnu cenu.

Očekuje da će Vlada Srbije produžiti Uredbu o ograničenoj ceni, jer se pokazalo da je država zadovoljna sa ovom kontrolom cena, a i zato što se približava zimska sezona zbog koje će biti povećana potrošnja dizel goriva usred jesenjih radova u poljoprivredi koji su u toku.

"Istakla bih da država kontroliše samo jednu vrstu benzina i jednu vrstu dizela, znači ostali derivati su na slobodnom tržištu tako da naftne kompanije mogu prema tome da uslovljavaju i svoje poslovanje", navela je Putnikovićeva.

Kaže da država ima dovoljne količine energenata za zimsku sezonu jer, kako je navela, od početka ekonomske krize i rata u Ukrajini, sve zemlje, pa i Srbija, su počele da prave zalihe.

"Mi smo malo kasnili sa obezbeđivanjem onih količina sirove nafte i derivata u zalihama koje je EU propisala, a mi prihvatili da ćemo to ispoštovati. Prema izjavama zvaničnika rezerve ima za više od 90 dana, što mislim da je sasvim dovoljno što se tiče naftnih derivata", ocenila je ona.

Kada je reč o rezervama gasa, Putnikovićeva kaže da ima gasa i u Banatskom Dvoru i u mađarskim skladištima, kao i da se dodatne količine skladište.

"Čak i da bude nekih problema, neće biti nestašice. Pitanje cene je već viša matematika", dodala je ona.