23. oktobar 2023 10:02

Kongresni i poslovni deo Sava Centra biće otvoren 14. novembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kongresni i poslovni deo Sava Centra biće otvoren 14. novembra

Foto: PROMO

BEOGRAD - Rekonstruisani kongresni i poslovni deo Sava Centra biće otvoren 14. novembra, najavio je Delta holding.

Istog dana u Sava centru počeće Evropska konferencija nutricionista na kojoj će učestvovati više od 1.500 učesnika.

Deo Sava Centra koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 metara kvadratnih, odnosno više od dve trećine ukupne površine ovog objekta.

Posle potpune rekonstrukcije kongresni i poslovni deo Sava Centra ponovo je moderan objekat, energetski efikasan, sagrađen uz najviše ekološke standarde uključujući i BREEAM sertifikat, jedan od vodećih sertifikata za procenu uticaja objekata na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Kongresni deo čini 46 sala (umesto dosadašnjih 16), među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, mesto nekih od najznačajnijih skupova u istoriji Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije.

Kako je navedeno, posebna atrakcija Sava Centra biće imersiv (immersive) sala, jedinstvena na ovim prostorima.

Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga.

Obnova Sava Centra realizuje se u dve faze, na isti način kao što je ovaj objekat i građen.

Rekonstrukcija čuvene Plave dvorane biće nastavljena po planu do polovine 2024. godine i njen kapacitet biće povećan sa 3.672 na 4.000 posetilaca.

Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, navode iz Delta holdinga.

Osim što je sačuvan prepoznatljivi spoljašni izgled, zamisao

arhitetke Stojana Maksimovića, ostali su isti i brojni elementi unutrašnjosti po kojima je Sava Centra poznat Beograđanima i gostima glavnog grada.

Zidove i dalje krasi čuvena mapa sveta, betonski elementi, dugački holovi i forma prostora sa galerijama.

Sačuvana su i umetnička dela koja su godinama krasila enterijer ovog objekta.

Kongresni i poslovni deo Sava Centra otvara se tačno tri godine nakon što je kompanija Delta Real Estate na javnom konkursu postala vlasnik ovog objekta, navedeno je u saopštenju.